Što je Bitcoin ETF – Da li je to uopće dobro za Bitcoin?

Bitcoin ETF

Prije nego što odgovorimo na to pitanje, idemo se pozabaviti temom, što je to ETF i kako on funkcionira.

Exchange Traded Fund” ili prevedeno na hrvatski “Burzovno Trgovani Fond” je naziv za fond koji se trguje na burzi. ETF je zapravo skup financijskih instrumenata kojim možete trgovati putem brokera na burzi.

Zašto bi netko trgovao ETFom? 

Ako kupite share od IndexS&P 500 za, recimo 1000$, što taj fond radi s vašim novcima? S&P ETF je zapravo skup petstotinjak dionica i on zapravo dijeli vaših 1000$ na iste. Kada uložite u S&P vi ste tada vlasnik velikog skupa dionica koje se nalaze unutar tog ETFa. 

No, što se zapravo događa kada uložite svoj novac u Bitcoin ETF? 

Oko 30% novca stavit će se na račun kolaterala na američkoj burzi roba registriranih u SAD-u, radi osiguranja pozicija u gotovinskim podmirenim bitcoin ugovorima. 

Uložit će se oko 70% novca u vrijednosne papire na tržištu novca, trezorske zapise ili visokokvalitetne komercijalne zapise ili bilo što drugo.

U osnovi, ETF je hrpa novčanih ekvivalenata ili ti američkih dolara plus oklada u gotovini s terminskom razmjenom da će cijena bitcoina porasti. Ako Bitcoin poraste, ETF će dobiti više novca za ulaganje u vrijednosne papire na tržištu novca. Ako Bitcoin padne, ETF će morati prodati neke od tih vrijednosnih papira kako bi predao nešto novca. Ako se Bitcoin udvostruči, novac ETF -a će se više – manje udvostručiti. 

Što se iz ovog teksta iznad može zaključiti? Bitcoin ETF uopće ne posjeduje bitcoin a to kaže i prvi otvoreni “ProShares Bitcoin Strategy ETF – BITO” koji je na dan otvaranja završio u plusu sa  4,85%. 

BITO, or ProShares Bitcoin Strategy ETF, will invest primarily in bitcoin futures contracts and does not directly invest in bitcoin. Izvor: ProShares.com

Koji je zapravo problem ulaganja u Bitcoin ETF

Glavna I ključna stvar ulaganja u Bitcoin ETF je to što vi zapravo ne kupujete bitcoin direktno sa mjenjačnica već se time samo kladite na buduće cijene btc-a.

Ključno je reći da se kupnjom ETF-a ne postaje vlasnikom bitcoina, već da se time kladi na buduće cijene bitcoina. Tako u principu funkcionira većina ETF-ova”, rekao je za Index Vuk Vuković.

Da zaključimo konačno, ukoliko želite postati stvarnim vlasnikom bitcoina najbolji način je da napravite račun na jednoj od mjenjačnica i da sami kupite ovu kriptovalutu. Registracija je danas jednostavna i traje svega nekoliko minuta, više saznajte ovdje – kako kupiti bitcoin

Leave a Reply