Bitcoin Halving – Sve što trebate znati o nadolazećem Bitcoin halvingu

bitcoin halving

Uskoro nas očekuje veoma važan dan u kripto zajednici, jer je samo nekoliko dana ostalo do Bitcoin halvinga. Kroz povijest, Bitcoin halving pokazao se kao vjesnik porasta cijene Bitcoina koji dolazi svake četiri godine i željno je iščekivan kod svih ulagača u Bitcoin. Do sada su se dogodila dva Bitcoin halvinga, koji su rezultirali drastičnim porastom cijene Bitcoina u periodima prije i nakon halvinga.

Upravo zbog toga je i ovaj halving pod povećalom mnogih, koji se nadaju da bi cijena Bitcoina mogla probiti stare granice i doseći čak $100,000. Naravno, ništa od toga ne mora biti točno, te je veoma bitno da prije ulaganja znate nešto više o ovoj temi. Što je Bitcoin halving i hoće li i ovaj pratiti prethodne s porastom cijene, saznajte u nastavku teksta.

Što je Bitcoin halving?

Za one koji nisu upoznati s funkcioniranjem Bitcoina, veoma je važno spomenuti rudare, popularno zvane “majnere”. Bitcoin rudarenje je neophodno da bi mreža funkcionirala, a radi se o procesu stvaranja novih bitcoina i potvrđivanja transakcija na mreži. Cijelu stvar je veoma lako laički objasniti.
Rudari obrađuju transakcije na mreži, a za to su nagrađeni određenom količinom Bitcoina. Nakon što “stvore” nove Bitcoine, oni ih u većini slučajeva prodaju. U slučaju halvinga, njihova nagrada se duplo smanjuje, što rezultira manjom količinom stvorenih Bitcoina, te sukladno tome većom prodajnom cijenom.

Bitcoin halving događa se svakih 210,000 blokova, a u prosjeku je to svake četiri godine. Kod halvinga se broj izrudarenih Bitcoina po bloku smanjuje za 50%.

Nakon prvog halvinga, nagrada za rudare bila je 25, nakon drugog 12.5, te će se sada smanjiti na 6.25 Bitcoina. Količina Bitcoina ograničena je na 21 milijun, a budući da se svake četiri godine događa halving, koji za 50% umanjuje nagradu za rudare, dok se izrudare svi Bitcoini biti će potrebno još više od 100 godina. Pretpostavlja se da će do 2140. godine svi preostali Bitcoini biti izrudareni.

Bitcoin halving je veoma iščekivan događaj kod svih koji prate kriptovalute, a značajan je zbog mogućeg porasta cijene. Sljedeći Bitcoin halving trebao bi se dogoditi 11. svibnja, a na što utječe, te zbog čega ga “hodleri” iščekuju trljajući ruke, donosimo u nastavku.

Zbog čega je Bitcoin halving značajan?

Nagrada za izrudareni blok (događa se svakih 10 minuta) veoma je bitna stavka kod Bitcoina. Vjerujemo da ni sam kreator Bitcoina Satoshi Nakamoto nije mogao vjerovati koliko će vrijednost Bitcoina narasti u samo deset godina. Kod kreiranja Bitcoina, halving je stvoren kako bi se broj novih Bitcoina koji nastaju smanjivao, te se sukladno tome njegova vrijednost povećavala.

Iako je u prošlosti rudarenje Bitcoina bilo veoma popularno, danas je stvar drugačija. Da bi rudarenje danas bilo isplativo, potrebno je da cijena Bitcoina bude veća od trenutne. Budući da su troškovi struje i računala za rudarenje jednaki, a cijena Bitcoina varira, rudarenje nije uvijek bilo isplativo. Međutim, 2017 godine, s porastom cijene ove kriptovalute rudarenje se višestruko isplatilo za one s velikom količinom rudarske opreme, no nakon naglog porasta cijene dolazi do pada i s time i rudarenje za male ulagače više nije isplativo. Upravo zbog nadolazećeg halvinga, rudarenje bi za neke moglo postati u potpunosti neprofitabilno ukoliko cijena Bitcoina ne naraste.

Čarobna formula za funkcioniranje Bitcoina kreirana je da održava njegovu cijenu u porastu i da na taj način rudarenje bude isplativo. Tako će nakon 50% manje Bitcoina po bloku, rudari biti prisiljeni prodavati Bitcoin po višim cijenama. Količina izrudarenih Bitcoina biti će duplo manja, te u slučaju jednake cijene Bitcoina, rudarenje više neće biti isplativo u tom trenutku jer će rudari rudariti u minusu.

Upravo je zato bitcoin halving značajan događaj nakon kojega se očekuje porast cijene. U nastavku saznajte kako je halving utjecao na cijenu u prošlosti i hoće li nadolazeći Bitcoin halving učiniti neke ulagače milijunašima preko noći.

Kako halving utječe na cijenu Bitcoina?

Bitcoin halving je glavni razlog za povećanje cijene Bitcoina. Budući da Bitcoin nema pokriće u vrijednosti već se temelji na ponudi i potražnji, u ideju je ubačen Bitcoin halving. On predstvalja glavnu ideju Bitcoina, da se ne dogodi inflacija, već da vrijednost Bitcoina bude u porastu na dugoročno.

Nakon prvog Bitcoin halvinga, koji se dogodio 28. studenog 2012. godine, vrijednost ove kriptovalute je u roku jedne godine narasla s $11 na $1000. Nakon tog porasta, cijena je padala do godine dana prije halvinga. Tada je krenula rasti i dosegla 142% veću vrijednost po Bitcoinu ($700) na dan drugog halvinga. Prava eksplozija dogodila se otprilike godinu i pol nakon halvinga, kada je cijena dosegla nevjerojatnu brojku od 20 tisuća dolara za jedan Bitcoin. Zatim je uslijedio veliki pad u kojem je cijena Bitcoina pala na $3500.

Ako vjerujete da se povijest ponavlja, a sudeći prema porastu cijene od $3500 do $10,000 prije nadolazećeg halvinga, cijena bi nakon halvinga trebala ponovno rasti i stvoriti novi All Time High (ATH).

bitcoin halving

Jamčiti porast cijene nakon halvinga bilo bi suludo. Povijest u sebi skriva odgovore za budućnost, no hoće li se povijest ponoviti i cijena Bitcoina nakon halvinga narasti, nitko ne može znati. Na cijenu Bitcoina utječu mnogi faktori, a trenutna ekonomska situacija u svijetu nije najpovoljnija. Mogući rasplet događaja je i prodaja Bitcoina koje su ljudi čuvali, zbog nedostatka novaca, te u konačnici rušenja cijene. Nažalost, i dalje je ograničeno korištenje Bitcoina u svijetu, te ga nije moguće koristiti na svim mjestima.

Svakako, prije ulaganja u kriptovalute, veoma je bitno da sami istražite i spoznate način na koji funkcioniraju. Kriptovalute su nova tehnologija koja potencijalno može disruptirati financijski sustav, no još uvijek je tržište veoma volatilno.

Bitno je naglasiti da postoji određena korelacija između bitcoin halvinga i volatilnosti u cijeni. Halving se događa svake 4 godine, smatramo da će biti zanimljivo pratiti utjecaj koji će imati na cijenu Bitcoina.

BITCOIN HALVING UKRATKO:

  • Svakih 210,000 blokova događa se Bitcoin halving, prilikom kojeg se nagrada za potvrđivanje blokova rudarima smanjuje za 50%.
  • Sljedeći Bitcoin halving trebao bi se dogoditi 11. svibnja 2020. godine, nagrada po bloku se smanjuje s 12 BTC na 6.5 BTC.
  • Kroz povijest, cijena Bitcoina je nakon halvinga rasla, te je zbog toga ovaj događaj iščekivan kod ulagača u ovu kriptovalutu.
Leave a Reply