Kako kupiti Bitcoin u svega nekoliko minuta – Vodič za kupnju Bitcoina

Unazad nekoliko godina doći do Bitcoina je bila prava muka, no danas možete postati vlasnikom dijela ili cijelog Bitcoina u svega nekoliko minuta.

Za ulaganje u Bitcoin još uvijek nije kasno i to prepoznaju mnogi svjetski poznati investitori, a u ovome članku pročitajte detaljne upute kroz cijeli proces registracije na online mjenjačnicu Coinbase. Registracija je veoma jednostavna i do Bitcoina možete doći u svega nekoliko minuta.

Registracija na Coinbase

Sama registracija na Coinbase traje svega par sekundi, no prije uplate i kupnje Bitcoina potrebno je priložiti neki od osobnih dokumenata i selfie fotografiju kako bi oni potvrdili Vaš identitet. To prije nije bio problem, kada su dnevno primali nekoliko tisuća zahtjeva za registraciju, no sada kada Bitcoin postaje sve popularniji oni dnevno primaju i nekoliko desetaka tisuća registracija i proces verifikacije svih tih zahtjeva zna potrajati.

Osobno smo se uvjerili da registracijom preko aplikacije s mobitela imate blagu prednost u odnosu na ostale i upravo je to metoda koju vam preporučujemo prilikom registracije.

1. Posjetite www.coinbase.com – Ukoliko se registrirate preko ovog linka dobit ćete $10 u bitcoinima, ako je vaša prva uplata više od $100.
2. Ispunite podatke za registraciju, te potvrdite da ste stariji od 18 godina i kliknite na “Sign up”.

Ovo je bio postupak registracije na Coinbase mjenjačnicu, a sljedeći je korak verifikacija podataka.

kako kupiti bitcoin

Potvrda identiteta na Coinbase

Potvrda identiteta, tj. verifikacija računa, potrebna je prije bilo kakve uplate na Coinbase. Kao što smo već u uvodu napomenuli, osobno preporučujemo registraciju preko njihove aplikacije za mobitele, jer se je to u praksi pokazalo puno bržim nego preko računala. Verifikacije inače traju od 2 minute, do nekoliko sati, a ovisno o tome koliko imate sreće i koliko je broj novih registracija na Coinbase ovisi koliko ćete morati čekati.

1. Prvo odaberite preko kojeg dokumenta se želite verificirati.
2. Slikajte prednju stranu tog dokumenta.
3. Slikajte zadnju stranu tog dokumenta.
4. Slikajte autoportret (selfie).

Obratite pozornost na to da slike budu u što boljim rezolucijama, kako biste si ubrzali registraciju i kako Coinbase ne bi tražio da istu ponovite. Nakon što ste sve odradili na mail će vam doći potvrda o tome da je vaš račun potvrđen i tada napokon možete kupiti Bitcoin. Sada kada je sve pripremljeno za obavljanje transakcije, u sljedećem odlomku pročitajte kako kupiti Bitcoin.

Kako kupiti Bitcoin?

Nakon registracije i potvrde identiteta, došli ste do pitanja kako kupiti Bitcoin? Kupnju Bitcoina možete izvršiti s kreditnom ili debitnom karticom ili SEPA uplatom na Coinbase račun. Limit za uplate preko kartice je 750€ tjedno, dok SEPA uplatom možete uplatiti čak do 100.000€. Za kupnju Bitcoina kliknite na “Buy” i odaberite za koliko eura želite kupiti Bitcoin. Kalkulator će vam automatski preračunati koliko Bitcoina dobivate za tu svotu novaca, upišete podatke s kartice i to je to. Sa SEPA uplatom ćete čekati 1 do 2 radna dana da novac sjedne na vaš EUR wallet na Coinbaseu, a kada sjedne onda istim postupkom odabirete koliko Bitcoina želite kupiti i pod sredstvo plaćanje ne izaberete karticu, nego EUR wallet.

Čuvanje Bitcoina

Sada kada ste saznali kako kupiti Bitcoin, veoma je važno da znate kako ga čuvati. Iako Coinbase automatski kreira wallet gdje Vam pohrani Bitcoin prilikom kupnje, ne preporučujemo da Bitcoine držite tamo dulje vrijeme, već da sami sebi kreirate wallet. Osim što možete kupiti wallet u hardverskom obliku (Ledger Nano S), za manje količine Bitcoina možete skinuti wallet s bitcoin.org stranice ovisno o vašem operativnom sustavu.

Također jako popularni su i papirnati novčanici, koje možete u fizičkom obliku spremiti gdje god poželite. Postoje razni novčanici gdje možete čuvati svoje Bitcoine, a više pogledajte u članku kako pohranjivati Bitcoin. Ukoliko ste Bitcoin kupili zbog kupnje neke druge kriptovalute, onda s Coinbase wallet-a slobodno možete poslati direktno na neku mjenjačnicu, gdje ćete ga kasnije zamijeniti za valutu po vašem izboru.

Due Diligence – Sami procijenite rizik

Za kraj, želimo vas upozoriti na to da je tržište kriptovalutama veoma nestabilno i da varira iz minute u minutu. Ulažite samo onoliko koliko ste spremni izgubiti i budite spremni na to da ste izgubili ono što ste uložili. Prije nego što ulažete u Bitcoin dobro se informirajte o tome što je Bitcoin zapravo, te isplati li se investirati u Bitcoin i donesite zaključke sami.

Nadamo se da ste se kroz tekst upoznali sa samim Bitcoinom i pitanjem kako kupiti Bitcoin. U našem članku kako kupiti kriptovalutu možete se detaljno upoznati sa time kako kupiti neku drugu kriptovalutu osim Bitcoina, Ethereuma i Litecoina koje nudi Coinbase.

Leave a Reply