, ,

Allianz uvodi token za interno pomicanje novca

Njemačka osiguravajuća kuća Allianz, najveće osiguravajuće društvo na svijetu je zadnji u nizu “velikih igrača” koje su počele usklađivati svoje poslovanje s blagodatima blockchain tehnologije. Allianz AG je osnovan davne 1890. godine u Berlinu. U početku se društvo bavilo osiguranjem tereta na moru samo za njemačke brodarske kompanije, da bi već 1893. godine otvorilo svoju prvu međunarodnu poslovnicu u Londonu. Danas Allianz osiguranje posluje na svim svjetskim kontinentima a prema podacima Forbesa je najveće osiguravajuće društvo i najveća tvrtka koja se bavi financijskim uslugama mjereno po prihodima u svijetu.

Prednosti upotrebe Allianz tokena

U modernoj ekonomiji, opstanak poduzeća se temelji na uspješnoj alokaciji resursa. Samim time, smanjivanje troškova i povećanje mobilnosti novca spada u sami vrh prioriteta kompanija koje žele biti uspješne u promjenjivoj i nesigurnoj okolini. Allianz token bi trebao služiti kompaniji isključivo za interna plaćanja između podružnica i kompanija grupacije. S obzirom da Allianz posluje na svim svjetskim kontinentima i u više od 100 država svijeta očigledno je da troškovi pretvaranja jedne valute u drugu i njihovo slanje između podružnica iste kompanije ili pak kompanija iste grupacije nisu zanemarivi. Također, vrijeme potrebno za obradu transakcije je ograničavajući faktor rastu grupacije, jer novac grupaciji treba odmah kako bi ga što prije reinvestirala. Upotreba tokena bi bila moguća i u reosiguranju, odnosno osiguranju osiguranja gdje se osiguravateljske kuće međusobno štite od rizika izloženosti određenom osiguranju. Problemi transakcije novca i plaćanja reosiguranja između osiguravateljskih kuća su izrazito veliki. Na međunarodnim plaćanjima takvih usluga, vrijeme provedeno između puštanja i provedbe naloga se zna mjeriti u tjednima, zbog brojnih pravnih i bankovnih regulativa kojima takva plaćanja podliježu.

Način rada

Kao i velika većina tokena, tako bi i ovaj Allianzov trebao biti podržan preko blockchain sustava, čiji bi razvoj trebala osigurati tvrtka Adjoint. Oliver Volk, stručnjak za reosiguranje i predstavnik konzorcija za osiguranje blokade B3i je potvrdio da je token bio u uspješnom testnom radu. Cilj ove kriptovalute je osigurati brz i učinkovit prijenos novca iz grupacija rasprostranjenih širom svijeta. Zbog toga bi token bio vezan za jednu od stabilnih svjetskih valuta, euro ili dolar, kako bi njegova cijena bila što ujednačenija i kako bi se spriječila volatilnost koju većina kriptovaluta posjeduje.

Pravni aspekt

Sigurno najbitnije pitanje je dali bi upotreba ovog tokena u internom plaćanju bila legalna? S tim pitanjem se bave i stručnjaci u Allianzu jer većina kriptovaluta se nalazi u “sivoj zoni zakona”, odnosno području koje nije ilegalno, no nije niti potpuno legalno od strane zakonodavaca. Ovako ozbiljna kompanija s milijunima klijenata širom svijeta sigurno ne bi dopustila sebi da provodi plaćanja koja nisu u potpunosti legalna. Također, zakon o kriptovalutama bi se trebao urediti u svim zemljama gdje Allianz posluje kako bi ovakva vrsta internog plaćanja bila moguća. Iz svega navedenog, vidimo da pred upotrebom Allianz tokena stoje brojne zakonske barijere koje za sada u većini država svijeta nemaju definiran zakon o kriptovalutama, zbog čega bi ova ideja, iako je jako dobra i donijela bi brojna poboljšanja društvima za osiguranje, trebala sačekati koju godinu dok se urede pravni odnosi.

Leave a Reply