Tko je Satoshi Nakamoto? – Najtraženiji čovjek 21. stoljeća

Satoshi Nakamoto je ime korišteno od strane dosad nepoznate osobe koja je dizajnirala i implementirala Bitcoin, prvu i najpoznatiju kriptovalutu na svijetu. Također, Satoshi Nakamoto je izumitelj i blockchain modela, koji predstavlja rastuću mrežu zapisa i transakcija napravljenih među kriptovalutama. Blockchain je omogućio da kriptovalute ne trebaju biti centralizirane od strane vlasti i centralne banke, što je izazvalo pravu revoluciju u svijetu novca.

Pretpostavlja se da Satoshi Nakamoto živi u Japanu, i tvrdi da je rođen 5. travnja 1975. godine. No, mnogi smatraju da to nije istina, ponajviše zbog znanja o kriptografiji i informatici, te tečnog znanja engleskog jezika. Njemu u čast najmanja jedinica Bitcoina, kako ju je sam prozvao, zove se Satoshi i iznosi 0.00000001 Bitcoin.

Uvod u Bitcoin

Ono po čemu je Satoshi Nakamoto zadužio čovječanstvo jest Bitcoin, danas sve popularniji vid plaćanja i investiranja, pogotovo među mlađom populacijom. Bitcoin platna mreža funkcionira pomoću algoritma, gdje se sve transakcije bilježe u blockchain sustavu. Plaćanja u Bitcoinu su potpuno anonimna i rade pomoću peer-to-peer mreže, to jest sustava umreženih računala koja provode transakcije među klijentima – danas poznatije kao Bitcoin rudarenje.

Popularizaciji Bitcoina je ponajviše pridonijela njegova jednostavnost. Bitcoinima se može plaćati u gotovo svim zemljama svijeta, s mnogo manjim provizijskim troškovima nego što bi zaračunale banke u međunarodnim plaćanjima, te instantnom i anonimnom transakcijom. Ono što je mnogo popularnije su špekulacije među kriptovalutama, pa tako danas čitamo članke o milijunašima koji su prije nekoliko godinama uložili par desetaka dolara u Bitcoin, a danas imaju milijune. Njegova volatilnost (česta i velika kolebanja u cijeni valute) razlog su brojnim transakcijama među subjektima koji nastoje zaraditi na razlici cijena u različitim vremenima, a oni se nazivaju – traderi.


Na grafu poviše su prikazane cijene Bitcoina od siječnja 2017. godine pa do siječnja 2018. godine. Tu se najbolje vidi najznačajnije obilježje Bitcoina – volatilnost. Rast cijene s 1000 dolara u siječnju na skoro 20,000 dolara u prosincu 2017. godine je neke ljude u godinu dana učinio milijunašima omogućivši im povrat od 2000% u manje od godinu dana. Primjerice, štednjom u banci bi dobili povrat od 1-2%. No, također možemo vidjeti kako je cijena i u kratkom roku pala za 5 000 dolara, dok je u trenutku pisanja ovog članka cijena oko 9 000 dolara. No, u tome i je čar špekulacija s kriptovalutama, brzo se možete obogatiti, ali i brzo izgubiti uloženo – rizik je velik, te nikada ne investirajte ono što niste spremni izgubiti.

Tko bi mogao biti Satoshi Nakamoto?

Kao što smo već napisali prethodno u tekstu, identitet Satoshia Nakamota je još uvijek enigma i intrigira i zabavlja svjetsku javnost već godinama. O mogućim kandidatima se bezbroj puta pisalo u medijima, no mediji niti jednom nisu bili u pravu. Najčešće spominjani kandidati su: Elon Musk – osnivač PayPala, vlasnik Tesla Co., vizionar i nama

satoshi nakamotonajpoznatiji kao čovjek koji je nedavno poslao Teslino električno auto raketom u svemir, i Nick Szabo – koji je već pisao o kriptovalutama 1990-tih godina, no Szabo je zanijekao da je on Satoshi Nakamoto. Zadnji kandidat i možda najrealniji od sviju dosadašnjih je Dorian Prentice Satoshi Nakamoto, Amerikanac japanskog porijekla koji živi u Kaliforniji. Iako radi kao sistemski inženjer, te posjeduje adekvatna znanja za razvoj jednog ovakvog sustava, Dorian je zanijekao da je upravo on Satoshi Nakamoto.

Sve u svemu, onaj tko stoji iza ovog imena je jedan od najbogatijih ljudi na svijetu, po trenutnoj cijeni Bitcoina, Satoshievo bogatstvo procjenjuje se na 8 milijardi američkih dolara.

Leave a Reply