,

Bitcoin je prešao 200 milijardi dolara market cap prvi put nakon 17 mjeseci!

Bitcoin nezaustavljivo raste i trenutna cijena mu je više od 11 tisuća dolara. Danas je prvi puta u zadnjih 17 mjeseci prešao tržišnu kapitalizaciju od 200 milijardi dolara, što je još jedan od pokazatelja da je u dugoročnom bull runu koji traje od početka ove godine. Za one koji neznaju u početku ćemo malo detaljnije objasniti što je market cap ili tržišna kapitalizacija neke kriptovalute i kako se ona određuje, a u nastavku teksta pročitajte malo detaljnije o Bitcoinovom putu i dominaciji marketa.

Što je market cap?

Mnogi mješaju market cap s novcem uloženim u neku kriptovalutu, no to nije točno. Market cap predstavlja vrijednost svih coina te kriptovalute, a određuje se s množenjem trenutne cijene coina s brojkom svih coina u opticaju.

Primjera radi zamislite da imate 3 iste stvari koje čine neku cjelinu. To mogu biti 3 ista automobila firme ili 3 iste kuće na nekom području. Ukoliko je jedna od te 3 stvari prodana za 200 tisuća kuna, tada je market cap sve te 3 stvari 600 tisuća kuna (200 tisuća x 3).

Market visualization

Danas je Bitcoin s cijenom od 11,250 $ prešao market cap od 200 milijardi dolara.

Bitcoin i kriptovalute u 2019. godini

Osim Bitcoina i mnoge druge kriptovalute znatno su narasle ove godine. Sve ovo pokazatelj je da se sve više ulagača odlučuje dio kolača svojih sredstava držati u kriptovalutama. Sve veći rast cijena i znatan rast od početka ove godine sve više privlače i investitore koji do sada nisu previše pažnje davali Bitcoinu.

Bitcoin dominacija marketa

Dominacija Bitcoina na marketu trenutno je 60% i dok većina čeka neku “Altcoin sezonu” smatram da će Bitcoin rasti do prethodnog “all time high-a” koji je bio 20,000$. Tada bi dominacija mogla malo pasti, a onda kroz budućnost naravno očekujemo sljedeći bull run od Bitcoina gdje će altovi vrlo vjerojatno stabilizirati.

Što donosi budućnost teško je kazati, no iz svega priloženog vidljivo je da tržište kriptovaluta i Bitcoin nisu mrtvi, dapače sve bolje i bolje izgledaju!

Leave a Reply