,

Blockchain implementacija u online igrice

Većina nas je barem jednom igrala neku fantasy igricu, gdje ovisno o sportu u kojem se natječete odaberete svoj tim od pojedinih igrača i Vaš virtualni uspjeh se kreće shodno s njihovim uspjesima u stvarno životu. Najpoznatiji sportovi na koji se igra ova igrica su košarka, američki nogomet, bejzbol, nogomet… Fantasy igrice su donijele revoluciju u online igricama. Nisu komplicirane, ne traže puno znanja niti vremena a zanimljive su i uzbudljive.

Posebno su popularne u Sjedinjenim Američkim Državama gdje broj igrača iznosi preko 60 milijuna. U prijevodu, svaki peti Amerikanac igra neku fantasy igricu. Procjenjuje se da industrija vrijedi preko 7 milijardi američkih dolara a dva najveća konkurenta, FanDuel i DraftKings kontroliraju preko 90% tržišta. Industrija je jako pogodna za uvođenje blockchain sustava jer se sve radi online, a jedan takav poticaj bi mogao uzrokovati novu kripto groznicu.

Upravo ovo je cilj dvaju startupova, No Limit Fantasy Sport i MyDFS koji iako imaju različite modele i putove ka cilju, imaju isti cilj, a to je uvođenje blockchain tehnologije u svijet fantasy sporta. U toj promjeni ove dvije kompanije vide svoj uspjeh, ponuditi igračima ono što im za sada nitko ne nudi, odnosno puno jednostavniji način za kupovinu inputa na igricama.

MyDFS planira napraviti prvi korak ka implementaciji ove tehnologije u industriju. Dogovorena je suradnja s Frankom Fuom, direktor kineske tehnološke kompanije Meitu, koji će uložiti dva milijuna dolara u razvoj projekta. Fu kao razlog svog ulaska navodi da je sinteza igara i blockchaina neizbježna, jer blockchain jamči sigurnu pohranu svih podataka iz igre, a pametni ugovori omogućuju isključivanje trećih strana iz procesa plaćanja što omogućuje sigurnije i brže plaćanje jer uklanja potrebu za financijskih posrednikom između kupca i prodavača usluge.

Izvršni direktor MyDFS Viktor Mangazeev vjeruje da će tokenizacija fantasy sportova učiniti industriju puno transparentnijom i jednostavnijom. Također, blockchain bi trebao omogućiti igračima da mogu zarađivati i na uspjehu drugih igrača ulažući tokene u njihove timove i igrače, dok za sada mogu zarađivati samo na svojem uspjehu. Također pametni ugovori izvršavaju transakcije trenutačno, pa bi igrači implementacijom ove tehnologije brže i lakše dolazili do svojih nagrada.

No Limit Fantasy Sport je otišao još jedan korak dalje. Oni su napravili svoju vlastitu kriptovalutu “No Limit Coin” zajedno za blockchainom koja služi za plaćanje igračima na njihovoj mreži. Smatraju da će upotreba njihove kriptovalute smanjiti transakcijske troškove sa sadašnjih 10% na 2,5%. Također, olakšat će registraciju jer je dovoljno samo unijeti svoju e-mail adresu, dok kod konkurenata je potrebno davati svoje osobne podatke, adresu i broj bankovnog računa. I zadnje, upotreba No Limit Coina bi trebala ubrzati plaćanje na mreži. Vidimo da sve tri prednosti koje No Limit grupacija namjera uvesti na tržište su zapravo općenite prednosti koje kriptovalute imaju nad fizičkim novcem i depozitima na bankovnim računima. Ovo je samo još jedan u nizu primjera uspješne upotrebe kriptovaluta i blockchain tehnologije u svijetu.

Leave a Reply