, ,

Europski parlament regulira tržište kriptovaluta

Europski parlament u jednom od svojih najnovijih zasjedanja je izglasao djelomično reguliranje tržišta kriptovalutama za sve zemlje Europske Unije. U sazivu Europskog parlamenta Hrvatska ima 11 članova čiji mandat traje do 2019. godine. Sve odluke Europskog parlamenta se tiču i Hrvatske i njenih građana s obzirom da se nalazi u sastavu Europske Unije.

Investicijska ludnica

Izrazito volatilno tržište kriptovaluta je obilježilo tržište kapitala u 2017. godini. Mjesečni džeparac se pretvarao u desetke pa i stotine tisuća dolara u roku nekoliko mjeseci, a zatim puno brže su se iznosi i gubili na riskantnom tržištu. Zbog ovoga su investitori zavoljeli ovo specifično tržište, jer bez puno znanja i sa ne velikim ulogom ste se mogli obogatiti u kratkom roku. No, treba imati na umu da volatilno tržište je volatilno u oba smjera, put gore i put dolje. Predsjednik Europske komisije Valdis Domborvskis je nedavno izjavio “Ovo je globalni fenomen i važno je da postoji međunarodno praćenje na globalnoj razini. Ne isključujemo mogućnost da pokrenemo nešto u EU, ako na primjer, primijetimo rizike koji se pojavljuju, ali nema jasnog međunarodnog odgovora. ”

Izglasavanje regulative

U četvrtak 20.4.2018. godine Europski parlament je s 574 glasova za, 13 glasova ne i 60 suzdržanih izglasao “Regulativu o kriptovalutama” čiji je cilj smanjiti financijsku anonimnost primjenom pravila za trgovanje kriptovalutama i strožim pravilima gleda pravljenja walleta. Član Europskog parlamenta Krisjanis Karins je izjavio “Kriminalci se ne mijenjaju, koriste anonimnost kako bi oprali svoja nezakonito stečena sredstva ili financirali terorizam. Zakonodavstvo pomaže u rješavanju prijetnji našim građanima i našem financijskom sektoru dopuštajući veći pristup informacijama o ljudima koji stoje iza određenih tvrtki i pooštravajući pravila koja reguliraju virtualne valuta i anonimne prepaid kartice.” Pomoću ovih mjera bi svi korisnici platformi za trgovanje kriptovalutama morali unijeti svoje osobne podatke koji bi bili dostupni nadležnim vlastima. Ukoliko se usvoji ova regulativa, kriptovalute bi izgubile jedno od svojih glavnih prednosti u današnjem dobu – ANONIMNOST. Uvođenje ove regulative bi se odnosilo na mjere protiv financiranja terorizma i pranja novca koje ovih dana uzimaju sve više maha. Ukoliko Europsko vijeće podrži sporazum, i ono izađe u Službenom Listu Europske Unije (EU verzija Narodnih novina) zemlje članice Europske Unije će imati 18 mjeseci da uvedu regulativu u svoje zakone.

I vlasti shvaćaju moć blockchaina

Unatoč strahovima zakonodavaca da kriptovalute predstavljaju opasnost za postojeći monetarni sustav, blockchain tehnologija polagano ali sigurno prodire i u umove guvernera središnjih banaka i onih koji upravljalju monetarnim sustavima. Jedno je sigurno, ona zemlja koja prva ili među prvima prihvati blockchain tehnologiju u svoje sektore i zakonski omogući tvrtkama poslovanje u ovim uvjetima će dobiti snažne investicije i rast u financijskom sektoru koji će se onda preliti na čitavo gospodarstvo u cjelini. Za sada u ovome najviše prednjači Kina, ali niti Njemačka i Francuska ne zaostaju puno za njom. Europska komisija je nedavno osnovala forum i opservatorij za blockchain kako bi implementirala blockchain tehnologiju u ekonomske transakcije unutar unije.

Leave a Reply