,

Što sada?! Facebook izbacuje kriptovalutu Libra!

Prije godine dana Facebook je blokirao sve oglase za kriptovalute i time značajno spustio cijenu i adopciju Bitcoina, i kriptovaluta općenito, širokoj masi. Danas je stvar potpuno drukčija i Mark ispada pomalo kontradiktoran…

2019. godina pozitivna je za Bitcoin

Prije nekoliko dana prema statistici stranice CoinMetrics Bitcoin je premašio milion dnevno aktivnih adresa, što se je desilo prvi puta od prvog mjeseca prošle godine. Osim toga ove godine Bitcoin znatno raste i zabilježio je rast s nešto manje od 4 tisuće dolara, na preko 9 tisuća dolara.

Bitcoin 2019. godina cijena

Ovo je već dulji trend rasta i mnogi smatraju da je krenuo “bull run”, te da će cijena Bitcoina i dalje rasti. Jedan od glavnih razloga za pozitivu je i Bitcoin halving koji će se desiti za nešto manje od godinu dana. Prošlost nam pokazuje da je halving uvijek dizao cijenu, a razlog tome je što se kod halvinga duplo smanjuje nagrada koju dobivaju majneri. U sljedećem halvingu nagrada se smanjuje s 12.5 na 6.25 Bitcoina po bloku.

Mali HINT: Litecoin halving je za manje od 50 dana…

Facebook Coin – Libra Coin

No dobro, da se vratimo na izvorni naslov ovoga članka i Libra Coin. Danas, 18.06. Facebook je objavio Libra Coin whitepaper.

Misija Libra Asocijacije je da stvore jednostavnu svjetsku valutu i financijsku infrastrukturu koja osnažuje milijarde ljudi.

Prema navodina, svjetski stablecoin će biti nazvan Libra i funkcionirati će na skalabilnom blockchainu istog imena. Podržan će biti rezervom sredstava koja su smišljena kako bi mu dala vrijednost. U prijevodu to nije kriptovaluta u pravom smislu.

Stablecoin Libra trebala bi olakšati plaćanja širom Facebookovih platformi, poput WhatsAppa, Instagrama i Facebooka, te je to upravo razlog zbog čega bi ovaj coin mogao postati popularan.

Kako će Libra Coin djelovati na Bitcoin?

Ja osobno mislim da je Libra pokušaj od velikih tehnoloških kompanija, banaka i kompanija kreditnih kartica da odvuču ljude od Bitcoina u njihov “bolji, jednostavniji i brži krito coin”. No problem je što ljudi ne razumiju svrhu kriptovaluta i koji je njihov cilj. Libra Coin nije ništa drugo od jednostavne FIAT valute pretočene u elektroniku i maskirane kao kriptovaluta. Ovo bi moglo biti kobno za Bitcoin i njegovu viziju, no moglo bi ga i plasirati u digitalno zlato puno brže zbog adopcije ovog coina. Osobno na dugoročno vjerujem u Bitcoin i njegov put uz mnoštvo uspona i padova, koje smo već gledali i koje ćemo imati prilike opet gledati budućnosti. Imajte na umu da uvijek nakon naglog rasta dolazi pad i budite spremni za to. Pročitajte naš tekst 10 savjeta za ulaganje u kriptovalute .

Leave a Reply