IOTA – nova generacija blockchaina

Iota je jedna od novonastalih kriptovaluta koje su izazvale dosta medijska pažnje već prilikom inicijalne ponude novce poznatije na engleskom jeziku kao ICO. Nakon uspješnog ICO-a na tržište je došla 13. lipnja 2017. godine. Ono čime je izazvala pažnju investitora i medija su njezine specifikacije koje do sada niti jedna kriptovaluta nije bila u stanju omogućiti. To su trenutačne transakcije, neograničena skalabilnost i nulta provizija po transakciji.

Zamišljenja je od strane četvorice osnivača: David Sønstebø, Dominik Schiener, Sergei Popov te Sergey Ivancheglo. Sva četvorica su ugledni stručnjaci na području kriptovaluta. Zanimljivost je da je 1 MIOTA (mjerna jedinica vrijednosti Iote) tijekom ICO-a iznosila 0,0002 dolara, dok je sadašnja cijena 1 dolar što iznosi rast od 5 000 puta. U prijevodu, tko je uložio 1 dolar prilikom Iotinog ICO sada ima 5 000 dolara.

Iota se naziva kriptovalutom treće generacije. Kriptovalute prve generacije predvodi Bitcoin, ujedno i prva kriptovaluta na svijetu. Njihovo funkcioniranje je jako jednostavno i već u ovom vremenu i pomalo zastarjelo u odnosu na konkurenciju. Drugu generaciju kriptovaluta predvodi Ethereum koji je kriptovalute podignuo s razine valuta na razinu tehnologije kroz uvođenje pametnih ugovora omogućivši rast decentraliziranih aplikacija. Treća generacija kriptovaluta dolazi pojavom Iote i Cardana koje nastoje riješiti problem skalabilnosti prethodnih generacija kriptovaluta.

Prednosti Iote u odnosu na Bitcoin:

  • Skalabilna
  • Modularna
  • Bez naknada


Trenutačne transakcije

Provođenje transakcija u istom trenu kada su one i zadane je posljedica neograničene skalabilnosti o kojoj ćemo pričati u idućem podnaslovu. Iako, ovo trenutačno ne treba shvaćati doslovno, jer svaka transakcija kao i sve ostalo u životu, zahtjeva vrijeme potrebno za obradu informacija i prijenos sredstava s jednog walleta na drugi. Riječ trenutačno označava znatno smanjenje vremena transakcije u odnosu na Iotine prethodnike, primjerice Bitcoin mrežu kojoj u nekim trenutcima trebaju i sati dok provede transakciju.

Neograničena skalabilnost

U jednom od naših prethodnih članak smo pričali o Bitcoin mreži i problemu skalabilnosti s kojim se ona susreće. Skalabilnost je sposobnost sustava da funkcionira nesmetano pri većem broju korisnika. Problem Bitcoina je sporost sustava pri većem broju korisnika zbog dizajna blockchain sustava na kojemu se on temelji. Iota se pak temelji na Tangle tehnologiji. Ovdje se radi o tehnologiji pri kojoj je svaki korisnik ujedno i rudar i to na način da prilikom zahtjeva za svoju transakciju on istodobno potvrđuje dvije prethodne transakcije. Nova tehnologija omogućuje neograničenu skalabilnost, odnosno funkcioniranje sustava nesmetano bez obzira na količinu korisnika/broj transakcija.

Iota danas

Iota je danas jedna od 10 najvećih kriptovaluta mjereno prema tržišnoj kapitalizacija. Tržišna kapitalizacija se dobije množenjem broja jedinica kriptovalute s njezinom cijenom. Cijena jedne MIOTE danas iznosi 1 američki dolar i daleko je od svog maksimum koji je oko Božića prošle godine iznosio oko 5 dolara. No, nemojte da Vas pad cijene dovede do zabune. Stručnjaci predviđaju Ioti veliki uspjeh zbog njenog Tangle sustavu koji bi bio trebao biti sposoban da procesuira podatke za IoT (Internet of Things) tržište. U to tržište spadaju sve stvari koje se mogu povezati na internet, od mobitela, laptopa preko hladnjaka, perilica pa do običnih igrački. Sve to zahtjeva potrebu za sustavom koji bi to uskladio i tu Iota i Tangle sustav bi trebali pomoći.

Leave a Reply