,

Kako blockchain može promijeniti sustav financija i poslovanja?

Ako imalo pratite svijet kriptovaluta, zasigurno ste čuli za pojam blockchain koji je temelj svih kriptovaluta. No blockchain nije samo pojam, već nova tehnologija koja bi u svako polje mogla uvesti nešto novo i olakšati poslovanje i financije. Što to zapravo jest i kako blockchain tehnologija može promijeniti kompletan sustav financija, donosimo vam u nastavku članka.

Što je blockchain?

Za početak krenimo sa samim pojmom blockchain. Blockchain je neka vrsta javnog registratora u kojem se transakcije bilježe te provode anonimno. Radi se o zapisima događaja koji se dijele između više strana. No, što je još važnije; nakon unosa informacije, ista se ne može mijenjati. Iz toga proizlazi pitanje; kakve se to informacije pohranjuju i što su to zapravo tzv. transakcije.

Kriptovalute poput Bitcoina, valute su koje postoje samo u digitalnom obliku. Ne postoje fizički opipljive kovanice Bitcoina ili bilo koje druge kriptovalute. Štoviše, posjedovanje kriptovaluta nameće jedan novi oblik vlasništva, nemate ih primjerice u svom novčaniku ili pak na bankovnom računu, ali ipak imate pravo prijenosa vlasništva na drugu osobu, time sto ćete stvoriti zapis u blockchainu. Umjesto korištenja papirnatog traga, vas prijenos je čisto podatkovni.

Gdje se zapravo nalazi blockchain i kako funkcionira?

Zahvaljujući općoj otvorenosti tržišta kriptovaluta, te potrebi da javnost bude upoznata sa svime što se događa, blockchain se ne nalazi samo na jednom mjestu. Bitcoinov blockchain je primjerice stvoren od niza čvorova (nodova). Svi ti čvorovi imaju u sebi sačuvanu kopiju kompletnog blockchaina. Čvorovi će zauvijek cirkulirati i sinkronizirati vlastite kopije lanca s onima drugih korisnika. Distribuiranjem kopija i pristupa, lanac jednostavno ne može puknuti, tj. srušiti se. To je decentralizirani sustav koji je i čvrst i siguran.

Imate coine, što sada? Bez obzira koristite li ih online ili u stvarnom životu, sve se odvija preko blockchaina. Mnogo je razloga zahvaljujući kojima se ljudi zaljubljuju u svijet kriptovaluta. Decentralizirano je, anonimno, te nema trećih strana koje se bore za postotak.
Međutim, to ne znači da apsolutno nema pravila, dapače ona su potrebna kako se tržište kriptovaluta ne bi pretvorilo u borbu grabežljivaca.

Javna priroda blockchaina zapravo znači da je svakome dostupan, no u isto vrijeme i anoniman, te je to u najboljem interesu korisnika sve dok se poštuju određene norme.
Možete prihvaćati i trgovati coinima, isto kao sto možete rudariti tražeći nove valute. Rudari su u stanju na opremu potrošiti i više tisuća dolara, kako bi ‘’iskopali’’ novi coin. No, što to oni zapravo rade? Pa može se reći da je njihov posao vrlo sličan onome klasičnih rudara, budući da i jedni i drugi nešto aktivno traže. Kompjuter ove vrste rudara aktivno radi na novim izračunima, ne bi li pronašao to što traži.

Rudari prikupljaju transakcije i stavljaju ih u određeni blok. Blok obično sadrži četiri informacije: referencu na prethodni blok, sažetak obavljene transakcije, vremensku oznaku, te dokaz procesa koji je stvorio siguran blok. Blokovi se naravno povezuju u lanac. Fluidni lanac koji ne dozvoljava bilo kakve nedosljednosti ili prevare. Sam sistem je pod samoregulacijom te su transakcije sasvim sigurne, što korisnicima omogućuje miran san.

Sada kada smo ukratko objasnili poantu blockchaina i što je blockchain zapravo, vrijeme je da prezentiramo promjene koje isti može donijeti kada je u pitanju kompletan sustav financija.

blockchain

Koje promjene donosi blockchain tehnologija?

U svijetu u kojem je trenutna trgovina financijama prepuna laži, i prijevara, blockchain nudi priliku za transparentnost, inovaciju i potpuni prekid financijske trgovine.

Premještanje/transfer novca na najučinkovitiji moguć način prva je stvar koja se nameće.
Zamislite financijsko trgovanje bez brokera i bez institucije koja drži konce u procesu transakcije. Trgovanje se sada može obavljati na način koji je javan, transparentan i nepotkupljiv.
Tehnologija blockchaina također će ubrzati vaše transakcije. Umjesto čekanja na potvrđivanje sredstava, što često može potrajati danima,transakcije se mogu provjeriti gotovo trenutno, putem peer-to-peer sistema. To znači da će, kada izvršite transakciju, ista biti potvrđena i prenesena od strane drugih korisnika, a zatim se odmah dodaje u lanac.

Iduća stavka koja će se znatno poboljšati jesu i prekogranične transakcije. Iako su naime blockchainovi inače javni, isti mogu biti kreirani i tako da samo određene osobe imaju pristup odredbenim informacijama. To dakle znači da će sistem biti dovoljno siguran za korištenje od strane banaka sa strogom politikom, dok će u isto vrijeme biti osigurana i transparentnost transakcija. Nikada se neće moći dovesti u pitanje tko stoji iza transakcije, koliko je sredstava poslano, te je li ista transakcija uspješno izvršena.

Blockchain ima mogućnost spasiti ogromne količine svote novca banaka, zahvaljujući back-office sistemima koji bilježe i provjeravaju sve transakcije, prijenose i moguće trgovanje mnogo brže od uobičajenog.

Uz to, elektronski registratori mnogo su jeftiniji u pogledu održavanja od trenutnih sistema korištenih od strane banaka. Uvođenje blockchaina također bi smanjilo broj grešaka prilikom vođenja evidencija, te bi se uvelike smanjio i rizik koji nastaje zahvaljujući kažnjenima u procesu, koja kao posljedicu imaju kašnjenje samih transakcija.

Treća stavka koja bi se uvelike olakšala uvođenjem blockchaina jest kupovina i prodaja nekretnina. Kupovina i prodaja nekretnina važan je čimbenik čovjekova življenja. Sam proces prodaje i kupnje u današnje je vrijeme za većinu vrlo iscrpljujuć i kompliciran. Postoje razni papiri koje morate potpisati, formulari koje morate ispuniti, te ugovori koje morate proučiti kako bi se uvjerili da će se sve sprovesti u najboljem redu.

Uvođenje blockchain tehnologije znatno bi smanjilo vašu glavobolju, i to korištenjem pametnih ugovora. Radi se o korištenju pametnih ugovora na blockchainu za stvaranje zapisa o transakcijama. Ti bi zapisi bili trajni, te bi gotovo trenutno olakšali selidbu i useljenje, što bi smanjilo troškove i stres. To bi također moglo promijeniti i način određivanja i izvršenja hipoteke, s troškovnim i vremenskim pogodnostima za kupce. Kada bi primjerice zemljišnoknjižni odjeli koristili blockchain tehnologiju, troškovi bi se mogli reducirati još i više. Zemljišnoknjižni projekti vođeni blockchain tehnologijom, već su u tijeku u zemljama poput Švedske.

Ovo su samo neki od primjera pogodnosti i promjena koje bi blockchain tehnologija mogla donijeti svijetu financija. Ostaje nam da vidimo koliko će zemalja biti spremno prihvatiti ovakvu vrstu promjena, znajući da time prije svega uvodi mnogo veću transparentnost i automatizaciju određenih financijskih postupaka, kao i moguće promjene mnogih zakonskih propisa vezanih uz financije.

Leave a Reply