,

Bitcoin novčanik – Kako pohranjivati Bitcoine?

Prije nego uopće kupite Bitcoine, treba vam mjesto na koje ćete ih moći pohraniti. Riječ je o novčanicima koji umjesto samih Bitcoina sadrže vaš osobni ključ. Tek uz pomoć tog ključa možete pristupiti i raspolagati svojom zalihom. Novčanika ima više vrsta, a u sljedećih ćemo nekoliko paragrafa proći kroz njihove sličnosti i razlike. Veoma je važno da Bitcoin novčanik napravite sami i na pouzdanim stranicama, jer u protivnom ukoliko netko ima pristup vašem privatnom ključi ima mogućnost i raspolaganja s vašim novčanikom.

Bitcoin elektronički novčanici

Dvije su vrste elektroničkih novčanika – softverski novčanici i online novčanici. Dok se prve može preuzeti s interneta i čuvati na kompjutoru ili sličnom uređaju, online održavaju pružatelji usluga cloud pohranjivanja. Online novčanike je lakše koristiti, ali softverski novčanici ne zahtijevaju davanje pristupa ključevima trećim osobama. U svakom slučaju, potreban vam je elektronički uređaj da biste mogli pristupati i raspolagati svojim elektroničkim novčanicima.

Bitcoin softverski novčanici

Ovakav Bitcoin novčanik može se preuzeti s interneta, a proces je konfiguracije relativno jednostavan. Jedna im je od najvećih prednosti to što pružaju visoku razinu sigurnosti, pod uvjetom da ih redovito održavate. Naime, softverske novčanike nije preporučljivo držati bez sigurnosnih kopija. To zahtijeva više truda s vaše strane, ali i eliminira opasnost od krađe Bitcoina ili nekih drugih kriptovaluta koja se zna dogoditi kad u tuđe sustave upadnu hakeri.

Online novčanici

Za ovakav se novčanik možete registrirati kod pružatelja usluga cloud pohranjivanja. Dolaze s nekoliko značajnih prednosti, kao što je lak pristup kriptovalutama s bilo kojeg elektroničkog uređaja. Naravno, pod uvjetom da znate lozinku. Također, online novčanici najčešće se ne naplaćuju. Međutim, uz njih dolaze i neki sigurnosni rizici – ipak dajete svoje povjerenje pružatelju usluge koji ne mora poduzeti sve najbolje mjere da vas zaštiti od gubitka Bitcoina.

Mobilni novčanici

Ovo je zapravo termin za mobilne aplikacije koje možete preuzeti na svoj smartphone za lakši i brži pristup Bitcoinima dok ste u pokretu. Ovakav Bitcoin novčanik i dalje je podosta nekorišten, upravo zbog još nedovoljnog broja mjesta gdje su plaćanja Bitcoinom moguća. One vam omogućuju da svoju kriptovalutu koristite baš kao što biste i novac. Naravno, na prodajnim mjestima koje je prihvaćaju kao oblik plaćanja. Većina je drugih vrsta Bitcoin novčanika dostupna i u mobilnim verzijama.

Hardverski novčanici

Riječ je o jednoj od tek dvije vrste Bitcoin novčanika koji dolaze u fizičkom obliku. Hardverski su novčanici maleni uređaji koji se mogu spojiti na internet u svrhu obavljanja transakcija. Međutim, pošto ostatak vremena nisu online, nije ih moguće hakirati. To znači da su ovakvi novčanici jedna od sigurnijih opcija, ali i njih se, naravno, može izgubiti ili ukrasti. Neki investitori ovaj problem rješavaju pohranjivanjem hardverskih novčanika u trezore.

Papirnati novčanici

Ovo je nesumnjivo najjednostavnija moguća vrsta, te ovakav Bitcoin novčanik je odličan za čuvanje Bitcoina. Zapravo se radi tek o papirima na koje su isprintani javni i osobni ključevi potrebni za pristup Bitcoinima. Očito je da se ovakve novčanike ne može hakirati, ali ih je zato lako izgubiti ili čak uništiti. Međutim, odličan su odabir za poklanjanje Bitcoina – drugi novčanici na daju odmah do znanja čemu točno služe.

Jesu li bitcoin novčanici sigurni?

Koliko možete biti sigurni da korištenje navedenih vrsta novčanika neće rezultirati gubitkom Bitcoina? Online novčanici očito su najnesigurnija opcija pošto zahtijevaju dijeljenje informacija s trećim osobama. Hardverske novčanike nije lako uništiti, a i ne može ih se hakirati, zbog čega su najsigurnija opcija. Međutim, ako se zbilja želite osigurati, najbolje bi bilo kombinirati dvije vrste novčanika. Na primjer, možete držati većinu svojih Bitcoina u hardverskom novčaniku, a neku manju svotu u mobilnom radi lakšeg slanja.

Za što god se odlučili, najvažnije je da budete pažljivi i prije kreiranja novčanika dobro se informirate o tome.

Leave a Reply