Kako prodati Bitcoin – Vodič kroz prodaju Bitcoina

Bitcoin se danas može skoro jednako lako prodati kao i kupiti. Postoji cijeli niz metoda koje se može koristiti za kupnju bitcoina, a skoro svaka od njih nudi i načine prodaje. Prije nego se odlučite za ijednu od njih, zapitajte se u koju skupinu vlasnika spadate – male ulagače, velike ulagače ili trgovce. U svakom slučaju, evo što možete napraviti planirate li zamijeniti svoje Bitcoine za druge kriptovalute ili novac. U nastavku teksta saznajte kako prodati Bitcoin.

Platforme za razmjenu

Platforme za razmjenu uglavnom se koriste za kupnju Bitcoina. One, međutim, svojim korisnicima omogućuju i prodaju. Najpopularnije su Bitstamp, Kraken i Coinbase. Takve platforme djeluju kao posrednici između vas i potencijalnih kupaca. Proces je prodaje uvijek isti: registrirate se na platformi i povežete svoj novčanik sa svojim bankovnim računom. U novčanik preselite onu količinu Bitcoina koju želite prodati i pustite da se platforma pobrine za sve ostalo. Moglo bi se reći da je platforme za razmjenu od svih metoda prodaje Bitcoina najlakše koristiti.

Međutim, one dolaze i s nekim nedostacima. Kao prvo, sve odluke prepuštate platformi, što može rezultirati prodajom Bitcoina za mnogo manje nego što inače vrijede. Također, postoje i periodi kad se na platforme slijeva velik broj prodavača i kupaca, što često dovede do pada sustava. Spadate li u veće ulagače, gore navedene platforme vjerojatno vam neće odgovarati. Vama trebaju one koje su usmjerene većim narudžbama. Neke su od najboljih u toj kategoriji Gemini i GDAX.

P2P trgovina

Iako se radi o izravnoj prodaji, P2P trgovina uključuje korištenje platformi. Neke su od najpopularnijih LocalBitcoins, BitBargain i BitQuick. Svrha im je povezati prodavače s kupcima i olakšati proces prodaje. Želi li netko kupiti od vas, kontaktirat će vas putem platforme, nakon čega vam ostaje samo obaviti primopredaju. Jedna je od većih prednosti ove metode to što vam omogućuje da držite uzde u rukama. kako prodati bitcoin
P2P trgovina, međutim, ima i neke nedostatke. Najveći bi bio količina vremena koju biste trebali utrošiti da zbilja prodate svoje bitcoine. Platforme za razmjenu taj proces automatiziraju, dok P2P platforme prepuštaju većinu posla svojim korisnicima. Prije nego se odlučite za neku od njih, razmislite s koliko vremena zbilja raspolažete.

Izravna prodaja

Naravno, Bitcoine možete prodavati bez da u taj proces uključujete pružatelje usluga razmjene. Kupci vam mogu biti članovi obitelji, prijatelji i poznanici. Zainteresirani će morati napraviti svoje novčanike, ali jednom kad je to obavljeno, preostaje vam samo poslati im dogovorenu količinu Bitcoina u zamjenu za novac. Nažalost, ova metoda ima nedostatak kojeg nekima neće biti lako zanemariti. Naime, u izravnoj prodaji svoje potencijalne kupce morate već znati ili ih sami tražiti. To može biti jako ograničavajuće, pogotovo ako imate veće količine Bitcoina koje biste htjeli prodati.

Bitcoin bankomati

Prodajom Bitcoina mogla bi se smatrati i razmjena ove kriptovalute za novac na bankomatu. Možda to niste znali, ali postoje i Bitcoin bankomati na kojima možete podizati novac u skladu s trenutnim tečajem. Coinatmradar usluga je koju ljudi koriste u svrhu lociranja bitcoin bankomata. Nažalost, ne nude svi takvi bankomati razmjenu kriptovalute za novac.

Leave a Reply