Kartica za kriptovalute – TenX

Popularizacija kriptovaluta i početak zanimanja “običnih ljudi” za kupovinu istih je omogućio razvoj TenX projekta koji bi trebao maksimalno pojednostaviti kupovinu kriptovalutama. Također, TenX bi trebao omogućiti i lakše podizanje sredstava koja se nalaze u kriptovalutama, omogućivši im maksimalnu likvidnost kao primjerice gotovini ili depozitima na tekućim računima.

Što je TenX i kako funkcionira?

Singapurska StartUp tvrtka TenX je osmislila kreditnu karticu koja bi trebala biti poveznica između dva svijeta, virtualnog i realnog. TenX je naziv za VISA debitnu karticu koja se prihvaća na svim bankomatima koji prihvaćaju i ostale VISA kartice. Doslovno, TenX je poput svih ostalih kartica kojima se služite, samo što na njemu umjesto kuna, eura ili dolara imate Bitcoine, Ethere, Litecoine, itd… Cilj projekta je omogućiti da korisnici kartice mogu svojim karticama na kojima posjeduju sredstva u kriptovalutama plaćati dobra i usluge koja koriste u stvarnom svijetu. Kod TenX-a se radi o kombinaciji pametnih ugovora i lighting mreže te Croos-Chain protokola za plaćanje koji omogućuje povezivanje različitih kriptovaluta koje rade na različitim blockchainima. Prilikom plaćanja karticom sve manje transakcije se povezuju na glavni lanac blockchaina što omogućuje trenutačnu provedbu plaćanja. Primjerice, nemate gotovine kod sebe i otišli ste na večeru u restoran koji prihvaća kartično plaćanje. Na kraju večere odlučili ste platiti račun TenX karticom. Prilikom naplate s vašeg računa je umanjena vrijednost kriptovaluta u kunskoj protuvrijednosti računa, dok je vlasnik restorana dobio novac u kunama odmah. TenX uzima proviziju od 2% po transakciji.

Problem s Visom

Zadnje TenX kartice su izdane krajem 2017. godine, kada je kompanija klijentima na zahtjev izdavala kartice s njihovim imenom i prezimenom. Naime 6. siječnja 2018. godine Visa je prekinula suradnju sa svojim izdavačem debitnih kartica WaveCrest koji je proizvodio većinu debitnih kartica koje su omogućavale korištenje kriptovaluta za platne transkacije. Treba napomenuti da ovaj potez Vise nije napravljen radi borbe protiv kriptovaluta ili zbog naredbe državnih vlasti, već zato što je WaveCrest prekršio određena pravila Visinog poslovanja.

TenX je trenutno u potrazi za novim izdavačem debitnih kartica kako bi njegovi korisnici mogli nastaviti s plaćanjima preko novih debitnih kartica.

Predviđanja

Stručnjaci predviđaju svijetlu budućnost ovom singapurskom StartUp projektu koji je već našao svoju primjenu u svijetu. Ideja je plemenita i učinkovita, a olakšala bi prijenos sredstava iz kriptovaluta u stvarni novac. Tvrtka je do sada prikupila 120 milijuna dolara od raznih investitora i investicijskih fondova, koji su uložili svoje novce u zamjenu za udio u vlasništvu. TenX projekt je javno, a i financijski podržao osnivač Ethereum platforme, Vitalik Buterin. Kompanija nastoji kroz iduće dvije godine prijeći iz poslovanja s gubitkom koje je povezano s troškovima ulaska na tržište u poslovanje s profitom.

Leave a Reply