,

Litecoin dolazi na Gemini

Četvrtak 17. svibnja je bio jako važan dan za Litecoin. Naime, tada je potvrđeno da će se njime trgovati i na jako poznatom Gemini tržištu na kojem se trguje kriptovalutama. Litecoin je počeo polako gubiti svoju važnost među ostalim kriptovalutama, tako da se trenutno prema tržišnoj kapitalizaciji nalazi tek na šestom mjestu, dok je još prije godinu dana zatvarao fantastični trio kriptovaluta (Bitcoin, Ethereum, Litecoin). Ovo uvrštenje na Gemini bi trebalo pomoći Litecoinu da dosegne svoju staru slavu.

Što je Gemini?

Gemini je digitalno tržište kriptovaluta osnovano od strane braće Camerona i Tylera Winklevoss u 2015. godini. U Lipnju iduće godine postali su prvo službeno svjetsko tržište tog tipa, a svoje poslovanje su počeli u Kanadi i Ujedinjenom Kraljevstvu. Gemini omogućava povlačenje sredstava na račune banke (prebacivanje u “fiat” najlikvidniji oblik novca, odnosno gotovinu ili depozite po viđenju) i uplate s bankovnog računa na Gemini.
Gemini karakterizira konzervativnost, odnosno ne dodaju tako lako nove kriptovalute u svoju ponudu, tako da sama najava da će se određenom kriptovalutom trgovati na njemu daje pozitivan signal investitorima za daljnje ulaganje.

Litecoin postaje kompatibilan s Blocknetom

Litecoinov poseban tim radi na tome da on postane kompatibilan s Blocknetom. Konkretno, ovo bi značilo da bi Litecoin bio sposoban za “Croos-Chain” operacije kako bi se mogao povezati s ostalim oblicima digitalne imovine i ulaganja. Ovo je poprilično velika i važna vijest za Litecoin jer Blocknet predstavlja masovnu platformu s ogromnim potencijalom kako za sebe, tako i za svaku kriptovalutu koja se na njoj nađe.

Kompatibiliranje s Blocknetom jamči kriptovaluti veću sigurnost, pokriće, te samim time i veću vrijednost. Ovo osnaživanje kriptovalute dolazi kroz protokol zvani “Atomic Swap”.

“Atomic Swap” omogućava imovini razmjenu podataka s drugom imovinom bez zahtjeva glavnog poslužitelja. Također, protokol omogućuje razmjenu podataka između različitih tržišta i kompatibilnih blockchain platformi što omogućava bržu razmjenu informacija stvarajući “mostove” između različitih decentraliziranih blockchain sustava.

Pretpostavka da je Litecoin postao kompatibilan s Blocknetom službeno je potvrđena na službenoj Twitter stranici Blocknet kada su predstavnici ove platforme potvrdili da je Litecoin postao kompatibilan sa svojim sustavom.

Nadalje, u izjavi Blocknet je pružio informacije da će svi korisnici Blocknet protokola sada moći koristiti LTC za decentralizirane aplikacije lanaca. Nadalje, LTC će također biti omogućen za izravnu zamjenu za bilo koju drugu dostupnu valutu tijekom plaćanja koje se mogu platiti Litecoinom. Postupak je također omogućen obrnutim redoslijedom.

Što ovo sve znači za vrijednost Litecoina?

Kompatibilnost s Blocknetom i dostupnost na Gemini tržištu bi trebali utjecati na porast vrijednost Litecoina. Naravno, vijesti ne treba uzimati zdravo za gotovo, jer ako se jedna od navedene dvije najave ne ispuni, vjerojatan je veliki pad cijene.
Tržište se trenutno nalazi u padu, samim time pada i vrijednost Litecoina, no očekivanjem oporavka tržište očekuje se da će i rast Litecoina biti veći negoli rast njegovih konkurenata (Bitcoina, Ethereuma itd.)

Leave a Reply