Papirnati novčanik za Bitcoin

Posljednjih mjeseci se sve više govori o pojavi takozvanih “paper walleta” koji vam na jednom komadu papira sadrže sve informacije koje trebati imati o vašem virtualnom novčaniku. Kao što im ime sugerira, najčešće se izrađuju od papira, iako mogu biti izrađeni i od bilo kojeg drugog materijala poput primjerice plastike. Riječ je o izvan mrežnoj novčanici koja se smatra predmetom hladne pohrane i otporna je na internet hakiranja ukoliko poštujete pravila njena korištenja.

Na novčaniku za papir se nalaze privatni i javni ključevi koji služe kao adresa novčanika. To možete jako jednostavno isprintati, te kasnije obrišete kopiju na računalu, te nosite sve svoje podatke sa sobom ili ih držite na sigurnom mjestu u domu gdje Vam ih nitko neće moći otuđiti. Generiranje ključa se obično obavlja u Vašem pregledniku pa se ti podatci nikad ne šalju na internet.

Ono što papirnate novčanike čini sigurnim jest da se nalaze potpuno izvan mreže i izvan dosega hakera koji bi Vam mogli hakirati novčanik i prebaciti sredstva na neželjene adrese. Na ovaj način izbjegavate prisustvo trećih osoba i samim time ste osigurali svoju kripto imovinu. No, svaka medalja ima svoje dvije strane. Ovdje umanjujete rizik da Vam netko ukrade imovinu online putem, no izlažete se riziku da Vam netko provali u dom, nađe papir s podatcima, unovči Vaše novčiće i vrati sve na mjesto kao da se ništa nije ni dogodilo. Također, postavlja se pitanje kako zaštiti papirnate novčanike od vatre i vode. Nadalje, sam papir nije vječna forma, tinta na njemu izblijedi nakon nekoliko godina.

Iako Vaše kriptovalute čuvate u obliku papirnatih novčanika, uvijek možete provjeriti stanje imovine na računima. potrebno je samo ući na stranicu blockchain.info, unijeti javni ključ u okvir za pretraživanje, a ako želite trošiti svoje kriptovalute trebate unijeti privatni ključ ili ga skenirati pomoću mobitela. I javni i privatni ključ se nalaze na isprintanom papiru Vašeg novčanika.

Dobri generatori papirnatih novčanika

Bitaddress.org i Walletgenerator.net koriste JavaScript engine Vašeg preglednika tako da ne morate koristiti šifrirane ključeve preko interneta. Pomicanje miša i stvaranje entropije je zabavno. Taj slijed kretanja mišem se koristi za generiranje javnih i privatnih ključeva koji se prikazuju na sljedećem zaslonu za ispis i služe za ulaz u Vaš novčanik.

Bitcoinpaperwallet.org će Vam stvoriti šarene papirnate novčanike s odgovarajućim naborima koje služe za raspoznavanje i kao ključ za novčanik.

Mycellium nudi možda najinovativniji i najučinkovitiji način za čuvanje Vaših kriptovaluta i generiranje papirnatih novčanika. Koristeći USB priključak koji se spaja na računalo on ispisuje papirnati novčanik a da Vi zapravo nikad niste niti bili na tom računalu stvarajući tako potpuno siguran novčanik jer Vaši podaci nisu ostali nigdje zapisani.

Leave a Reply