,

Ripple pokreće “Xpring”

Ripple je odlučio uvesti novost u svijetu poslovanja. Odlukom uprave društva odlučeno je da će pokrenuti inicijativu koja ima za cilj omogućiti poduzetnicima lakši, bolji i jednostavniji početak poslovanja u sve neizvjesnijoj okolini.

Razlog nastanka

Ripple je jedina kriptovaluta koja surađuje s bankama i koju banke na neki način i podupiru. Nije klasična mreža koja se protivi centralizaciji sustava i zagovara njegovu decentralizaciju i povratak kontrole korisnicima. Cilj kompanije je proširiti poslovanje uvođenjem novih potencijalno uspješnih projekata dok tvrtka ostvaruje visoke stope rasta kako bi u budućnosti imali projekte koji će biti u fazama razvoja kada bi glavni projekt (XRP) trebao već biti u fazi zrelosti.

Što je Xpring?

Xpring je inicijativa pokrenuta od strane Ripplea koja ima za cilj kroz fond kapitala financirati potencijalno uspješne projekte za koju posebno vijeće odluči da imaju svijetlu budućnost. Fond kapitala bi trebao pomoći poduzetnicima i inovatorima kojima treba kapital, a imaju dobre ideje i poslovne planove da svoju viziju uspiju sprovesti u djelo. Ovaj projekt se uklapa u politiku Ripplea koji smatra svoju kriptovalutu prvenstveno kao sredstvo za pomoć poduzetništva u svijetu i olakšanje digitalnog plaćanja, a ne špekulativno sredstvo. Ripple ima velike rezerve svoje kriptovalute koje može uvijek ubaciti na tržište u slučaju rasta cijena ili pak povući određene količinu “coina” u slučaju pada cijena kako bi smanjio ponudu novca i time digao cijenu 1 XRP. Ovo je zapravo preslika politika koje rade sve centralne banke na svijetu, uključujući i HNB – korištenje rezervi kako bi cijena bila relativno stabilna.

Poznato ime na čelu Xpringa

Ripple je imenovao Ethana Bearda da vodi Xpring inkubator. Beard je inače bivši Facebookov ravnatelj mreže za razvojne programere i sigurno je jedan od najboljih ljudi koji su se trenutno mogli odabrati za vođenje projekta, jer ne postoji puno osoba s Beardovim znanjem, ali i iskustvom u ovoj branši.
Beard je dao svoj komentar o ovom projektu: Blockchain i digitalna imovina imaju sposobnost rješavanja važnih problema velikom brzinom. XRP se pokazao kao brza i iskazana praksa u svijetu. Izvrstan je alat za poduzetnike koji će u budućnosti izgraditi tvrtke.”

XRP kao valuta plaćanja

Logika nalaže da će Ripple u ovom projektu koristiti svoj coin kao sredstvo plaćanja. Iako je “Xpring” najavljen kao fond kapitala koji ima za cilj poticati poduzetništvo na svim razinama u svim zemljama svijeta koji iza poduzeće predstavlja samo trošak i na prvu ruku ne donosi nikakvu zaradu, sliku ipak treba sagledati iz malo šire perspektive i zagrebati malo ispod površine da bi otkrili prave razloge nastanka ovog projekta.

XRP bi se koristio kao sredstvo plaćanja u ovoj mreži. U slučaju uspjeha projekta to bi pridonijelo većem korištenju XRP kao sredstva plaćanja u svijetu. Ovime bi njegova cijena počela rasti, no kako kompanija želi stabilnost cijene, ona bi u sustav ubacila svoje coine koje drži van sustava. Za svoje coine bi ona dobila u protuvrijednosti tržišni iznos američkih dolara koji bi kompaniji donijeli ogromni profit.

Leave a Reply