,

Sprema li se Bitcoin na “all time high”?

Posljednjih dana cijela kripto zajednica se pita dali je Bitcoin uhvatio zamah za ponovni uzlet. Svi koji su investirali u kriptovalute u protekloj godini se s osmjehom sjećaju iste, nebitno u kojem trenutku da su uložili svoj novac, jer promašiti nisu mogli. Koncem godine je Bitcoin dotaknuo zvijezde s cijenom od gotovo 20,000 dolara po jedinici, rast od gotovo 2,000% u usporedbi s početkom iste godine.

Nažalost, početkom 2018. godine je uslijedilo prizemljenje i dugoročni pad cijene Bitcoina, a paralelno s njim i ostalih kriptovaluta. Cijena je u jednom trenutku pala ispod 6,000 dolara i zajednica je počela sumnjati u Bitcoin pitajući se vrijedi li on uopće i tih 6,000 dolara. Sada smo zakoračili u razdoblje konstantnog rasta u zadnjih 20tak dana, te se svi pitaju dali je proljeće stiglo na tržišta kriptovaluta?

Fluktuacije u posljednjih mjesec dana

Prvih dana mjeseca travnja cijena je bila relativno stabilna i kretala se oko 7,000 dolara, uz manje fluktuacije od nekoliko stotina dolara gore ili dolje, ovisno o datumu. 12. travnja cijena raste sa 6,800 dolara na 7,500 dolara u roku od nekoliko sati da bi se idućih tjedan dana cijena stabilizirala i kretala na postojećoj razini. Novi rast je imao drukčiju prirodu od prethodnog. Naime, Bitcoin posljednjih dana raste stabilno i konstantno u razinama do 5% po danu te se sada kreće u razini oko 9,000 američkih dolara za jedan Bitcoin.

Predviđanja za ostatak godine

Drugi kvartal je uvijek bio plodonosno tlo za Bitcoin, gotovo u svakoj godini njegovog postojanja u tom kvartalu je njegova cijena je rasla. Nemamo razloga misliti da bi ova godina trebala biti drugačija, pogotovo nakon što je dotaknuo dno i od tada raste po stalnim i relativno stabilnim stopama. Stručnjaci predviđaju kada Bitcoin probije support granicu od 9,400 dolara da je cijena od 10,000 dolara lako dostižna.

Svi znamo da na svakom tržištu, psihološki aspekt igra jako važnu ulogu. Probijanje cijene nafte od 10 kuna po litri se naziva psihološka granica i najčešće uzrokuje daljnji rast cijena naftnim derivata. Slična stvar je i s Bitcoinom, probijanje razine od 10,000 dolara po jedinici bi trebala privući investitore koji bi ulaganjem svog novca umjetno napumpali cijenu Bitcoina na razinu većoj od one na kojoj bi se uspostavila ravnoteža na tržištu. To se zove napuhivanje balona koji se povremeno mora ispuhati kroz padove i korekcije cijena kako bi tržište moglo normalno funkcionirati.

Predviđati cijenu bilo čega u budućem periodu je često nezahvalan posao, jer postoji bezbroj faktora o kojima ovisi cijena, bilo ekonomskih i političkih, pa sve do psiholoških. Samim time, predviđanje cijene kriptovaluta se nekada doima kao potpuna besmislica i nešto što je nemoguće predvidjeti. No, ovdje bi trebalo razmotriti malo zakonodavne i ekonomske okvire s kojima bi se Bitcoin trebao susresti u tekućoj godini. Brojne kompanije najavljuju upotrebu blockchain sustava u svojem poslovanju, a ekonomske sile poput Kine, Francuske i Njemačke se pripremaju za potpuno novi monetarni sustav koji bi se trebao temeljiti na blockchain tehnologiji. Sve ove indikacije idu u prilog Bitcoinu, a treba uzeti u obzir i da je drugi dio godine tradicionalno područje rasta cijene Bitcoina.

Leave a Reply