,

Što je Ethereum i po čemu se razlikuje od Bitcoina?

Ethereum kojega mnogi smatraju budućnošću interneta veoma je vruća stvar na tržištu kriptovaluta. Od 2015. godine kada ga je stvoren, ovaj blockchain omogućuje stvaranje pametnih ugovora i jednostavno sigurno naplaćivanje vaših poslova bez posrednika. Upravo zbog toga mnogi ga nazivaju i webom 3.0, koji se prema market capu nalazi na drugom mjestu iza samog Bitcoina, a zbog čega je on poseban i drukčiji od Bitcoina opširnije saznajte u nastavku teksta.

Što je Ethereum?

Ethereum je 2015. godine sa svega 21. godinom lansirao Vitalik Buterin. Već 2013. godine Buterin je prvi puta opisao kako Bitcoin treba neki programski jezik preko kojega će se izbacivati aplikacije. Danas je Ethereum poseban blockchain s posebnim tokenom koji se skraćeno zove Ether (ETH), a koristi se kao “benzin” za pogon Ethereum mreže i obavljanje pametnih ugovora o kojima ćete opširnije pročitati u daljnjem tekstu. Zbog toga se Ether često naziva i kriptonafta, a ne kriptovaluta, jer je ona bitna za pogon Ethereum mreže, a ne kao valuta. No, što je Ethereum, zašto je on toliko različit od Bitcoina, te zbog čega ga se naziva “budućnosti” interneta – pročitajte u nastavku.

Maksimalna količina Ethereuma nema limit

Bitcoin mnogi danas smatraju zlatom modernog doba, što zbog toga što ima maksimalni limit od 21 milijuna Bitcoina koji se mogu stvoriti, što zbog zastarjele tehnologije (skupe i spore transakcije). S druge strane osim što Ether nema istu namjenu kao i Bitcoin, on nema ni limit maksimalne količine, no ima omjer koji se proizvodi na godišnjoj razini. Tijekom godine (trenutno) proizvede se nešto više od 15 milijuna Ethera (u prosjeku 5 ETH po jednoj sekundi). Taj omjer proizvodnje će se drastično smanjiti kada Ethereum promjeni način rudarenja na PoS, o kojem ćete detaljnije moći pročitati pri kraju ovog teksta. Kada se to dogodi, vrijednost Ethera neće rasti u nedogled kao kod Bitcoina, nego će postići stabilnost koji će temeljiti na stalnim obnavljanim zalihama, a upravo to je bitno za njegovu praktičnu upotrebu.

Ethereum pametni ugovori

U početku teksta smo naveli kako je prvobitna ideja Ethereum blockchaina bila mogućnost stvaranja programa (ugovora) koji će izvršiti neku dodatnu akciju. U jeziku Solidity možete napisati ethereum skriptu, taj jezik dozvoljava petlje i time omogućuje da se u njemu napiše puno više od onoga što se je kod BTCa moglo. Ukratko, napišete Solidity program koji se mora poslati u blockchain da bi se mogao izvršiti. Tada svaki podatak koji šaljete morate platiti određenim brojem ETHa, što znači da veći programi koštaju puno više. Upravo zbog toga ljudima je u cilju da ti programi budu što manji, a ti mali programi nazivaju se pametni ugovori.
Primjer pametnog ugovora Vitalik koji je osnivač Ethereuma objasnio je na primjeru aparata za pića. U tom uređaju postoje neki uvjeri dogovora, a ti uvjeti su da kada ubacite u aparat $2, aparat vam izbaci piće. Ako ne ubacite $2, aparat ne izbaci piće, a ako piće svejedno izađe onda to nije dobar program. Taj aparat poštuje pravila i dolazi s mehanizmom protiv lopova, koji je dovoljno siguran za boce pića od $2.
S druge strane kod Ethereuma, kada uplatimo odgovarajući iznos u neki pametni ugovor, tada taj iznos koji smo uplatili kontrolira taj ugovor. On ako je ugovor ispunjen taj Ether može slati na drugu adresu, provjeriti uvjete, vratiti ga pošiljatelju, itd.
Još jedna zanimljivost kod aplikacija koje se baziraju na principu pametnog ugovora je što im kratica nije apps, nego dapps, a ovo d dodano označava da su te aplikacije decentralizirane.

ERC20 tokeni

Još jedno zanimljivo svojstvo Ethereum blockchaina je što omogućava kreiranje tokena na svojoj mreži. Ti tokeni su “posebne” kriptovalute koje se stvaraju sa svojim pametnim ugovorima, a kao i sve mogu se slati s jedne na drugu Ethereum adresu. Ukratko, ERC20 je token koji je rezultat smart contracta i on se nalazi na Ethereum mreži, a ne svojoj i zbog toga nisu doslovno kriptovalute. Standard je da tokeni budu dijeljeni na 18 decimali, no kod kreiranja svog pametnog ugovora možete birati na koliko decimala će vaš token biti djeljiv.
Ovo svojstvo Ethereum mreže da se može kreirati ERC20 token je potpuna revoluciju u našem dosadašnjem načinu poslovanja. Ovo može automatizirati praktično cijelo poslovanje neke tvrtke ili omogućiti taxi vozaču da ima svoju aplikaciju “Ubera”. Potencijal ove tehnologije je zaista nevjerojatan i ubrzo bi moglo doći do velikih promjena u načinima poslovanja na koje smo navikli.

PoS rudarenje

U ne tako dalekoj budućnosti Ethereum prelazi na drugačiji sustav rudanja od onog na kojem je sad. Do sada je radio na sustavu PoW (Proof of Work), a sada prelazi na novi PoS (Proof of Stake). Naravno, PoS sa sobom donosi i neke negativne strane, a to je da u tom sustavu korisnik Ethereum blockchaina koji želi rudariti Ether, mora uložiti svoj Ether i njime garantira da će potvrđene transakcije biti istinite. Ako napravi grešku i drugi node-ovi (naziv za novu vrstu rudara) ga otkriju on gubi svoj ulog. Ukoliko sve bude okej on svoj ulog dobiva natrag kroz nekoliko mjeseci, plus još zaradu od potrošenog Ethera od strane korisnika s mreže.

Ethereum i Bitcoin usporedba

Kao što ste već iz cijelog teksta mogli pročitati, Ethereum je veoma različit od Bitcoina. Ethereum i Bitcoin usporedba bi mogla glasiti nafta i zlato, a u nastavku u kratkim crtama pročitajte par stavki o razlikama Ethereuma:

  • Uskoro drukčiji način rudarenja.
  • Podržava kreiranje drugih tokena u svojoj mreži.
  • Pametni ugovori – programski jezik podržava petlje i kreiranje logike
  • Bitcoin – digitalno zlato, skup, spore transakcije, no njegove prednosti su da ga je svega 21 milijun i ovime mami mnoge investitore kao potencijalno zlato modernog doba.
  • Ethereum – nafta modernog doba, mreža koja omogućuje stvaranje pametnih ugovora i novih tokena u svojoj mreži. Donosi potpunu revoluciju u načinu poslovanja na koji smo navikli.

Kako kupiti Ethereum?

Kao i kod kupnje Bitcoina prva stvar koju trebate napraviti je registracija na Coinbase, jednu od najpopularnijih internet mjenjačnica. Nakon registracije potrebno je da potvrdite svoj identitet slikanjem dokumenata i još vam samo preostaje kupiti ETH. Ether kupujete preko kartice ili SEPA transferom, a sama kupnja preko kartice traje svega par sekundi. Kod SEPA transfera pak, naknade su manje, ali za dospijeće novca u Coinbase novčanik morate čekati jedan do dva dana.

* Registracijom na Coinbase preko OVOG linka za kupnju više od 100$ Ethereuma dobiti ćete 10$ Bitcoina besplatno!

Leave a Reply