,

Što je lighting network?

Prvotno predstavljena kao ideja Thadeussa Dryja i Josepha Poona koja se temelji na mreži koja se nalazi na rubu Bitcoinovog blockchaina naziva se lighting network. Mreža se sastoji od korisničkih generiranih kanala koji neprestano šalju plaćanja unaprijed i unazad na povjerljiv i siguran način tako da uopće ne trebate znati s kime obavljate transakciju. Korisniku je jedino bitno da je transakcija obavljena brzo i sigurno. Ovaj model mreže zaobilazi rudare koji u pravilu obavljaju transakciju. Ako nema rudara, odnosno posrednika između dvoje korisnika koji vrše transakciju, tada je provizija koju uzima mreža jako zanemariva, gotovo tolika da je se može nazvati i besplatnom.

Kako funkcionira lighting network?

Prvo što je potrebno za uspostavu ove mreže je da imamo dvije stranke. Jedna koja želi koristiti određenu uslugu i druga koja tu uslugu naplaćuje. Obje strane moraju uspostaviti “multisig wallet” (poseban novčanik koji zahtjeva dva ili više potpisa za obavljanje transakcije). Na taj novčanik kupac uplaćuje određenu količinu Bitcoina nakon čega se adresa novčanika sprema u blockchain Bitcoina. Nakon uspostavljanja ovog odnosa dvije strane mogu vršiti neograničen broj transakcija između sebe, sve dok u novčaniku ima dovoljno Bitcoina. Nakon što su završile s transakcijom, stranke zatvaraju transakciju, a saldo se šalje na Bitcoinov blockchain koji onda sredstva preusmjeravana na navedene lokacije, odnosno novčanike.

Kako bi lakše razumjeli ovaj princip naplaćivanja usluge, poslužit ćemo se primjerom. Recimo da osoba X želi gledati određeni film i spremna je platiti za svaku minutu tog filma iznos od 1 Bitcoin (brojke su figurativne i nemaju veze sa stvarnom cijenom ove kriptovalute). Kupac, osoba X otvara lighting mrežu s pružateljem usluge poduzećem Y. Obje stranke unose adrese svojih novčanika i usluga može početi. Osoba X je odgledala film u vremenskom iznosu od 90 minuta, što iznosi 90 Bitcoina te po završetku filma lighting network preusmjerava 90 Bitcoina s novčanika osobe X na novčanik poduzeća Y. Usluga je obavljena i naplaćena, a provizija je minimalna jer za provedbu transakcije nisu potrebni rudari. Također, anonimnost korisnika X je ostala zaštićena.

Upotreba lighting network tehnologije

Iako je originalno zamišljena za Bitcoin, lighting network tehnologija se trenutno razvija za brojne druge kriptovalute kao što je Zcash, Litecoin, Ether i Ripple. Treba napomenuti da tehnologija još u potpunosti nije zaživjela i još uvijek je u fazi razvoja i implementacije među korisnicima. Iako su tri StartUpa (ACINQ, Blockstream i Lightning Labs) koja najviše razvijaju ovu mrežu još u prosincu 2017. otkrili rezultate istraživanja dokazujući da njihovi softveri su sposobni obavljati transakcije i relativno su spremni za javnu upotrebu, nitko još nije odlučio pokrenuti širu upotrebu mreže. Razlog daljnjim ispitivanjima sustava i opreznosti s uvođenjem treba tražiti u samoj osjetljivosti financijskih poslova koja zahtjeva stroga testiranja jer se ipak radi o novcu korisnika i zaštiti njihovih podataka, a svaka greška može završiti multimilijunskom tužbom protiv odgovornih korporacija.

Leave a Reply