Što je Monero (kriptovaluta XMR)?

Kada je tek počeo sa radom, Bitcoin se je smatrao u potpuno anonimnim, no kroz vrijeme se je pokazalo da to i nije u potpunosti tako. U zadnjih nekoliko mjeseci prašina se digla oko kriptovalute koja je postala sve popularnija i popularnija zbog privatnosti, no što je Monero zapravo i štiti li on Vašu privatnost? U današnjem članku pobliže ćemo vas upoznati s time što je kriptovaluta XMR ili punim nazivom zvana Monero.

Što je Monero (kriptovaluta XMR)?

Monero (XMR) je sigurna, privatna i prije svega decentralizirana kriptovaluta kojoj je glavni cilj da su njeni korisnici potpuno anonimni i da se ne može ući u trag njihovim transakcijama.

Pokrenula ju je osoba pod pseudonimom Nicolas Von Saberhagen u listopadu 2013. godine na temelju CryptoNote protokola. U rujnu iduće godine se dogodio veliki skandal vezan uz ovu kriptovalutu. Naime, tada je nepoznata osoba iskoristila propust u CryptoNote protokolu koja je omogućavala da sustav prepoznaje transakcije iako one stvarno nisu izvršene. No, greška je ubrzo zakrpana i Monero je mogao krenuti dalje.

Ekspanzija Monera počinje krajem 2016. godine kada doživljava brz rast volumena transakcija i rasta cijene što je rezultiralo većom tržišnom kapitalizacijom. Ovakav rast Monero može dijelom zahvaliti ulaskom na veliko tržište AlphaBay koje je propalo 2017. godine. 10. siječnja privatnost korisnika Monera je dodatno ojačana uvođenjem algoritma povjerljivih transakcija imena Bitcoin Core koje je razvio Gregory Maxwell.

Kripto anarhija

Iako na prvu pomisao možemo pomisliti da je Monero idealan za kriminalce, teroriste i ostale osobe koji nastoje sakriti svoj trag novca, Monero ne misli tako. Što je Monero i kako on funkcionira? Osnovna ideja je da svaki korisnik može kontrolirati svoje podatke na internetu bez da to znaju nadležne vlasti. Ovo je osnovna misao takozvane “kripto anarhije” čiji je glavni predvodnik upravo Monero. Iz Monera dodaju “Jedini način da bi vi bili plaćeni za to što oni koriste vaše podatke je da imate potpuno kontrolu nad svojim podacima. To se može postići jedino apsolutnom privatnošću vaših transakcija. U tom slučaju kompanije bi pitale vas ako mogu koristiti vaše transakcijske podatke te plaćali vas za njih.”.

Arhitektura protokola

Sada kada smo vas pobliže upoznali s time što je Monero, nastaviti ćemo prićati o njegovoj arhitekturi protokola. Za razliku od ostalih kriptovaluta, Monero se ne temelji na blockchainu, nego na protokolu. Transakcije se temelje na CryptoNight algoritmu iz CryptoNote protokolu koji radi na temelju Proof-of-work sustava. CryptoNote je protokol aplikacijskog sloja koji pokreće različite decentralizirane valute. Iako je sličan aplikacijskom sloju koji pokreće Bitcoin, postoji mnogo područja gdje se ta dva međusobno razlikuju. Bitcoin također jamči određenu anonimnost svojim korisnicima, no unatoč tome postoje načini kako se može doći do pošiljatelja transakcije, a samim time i do korisnika jer su sve transakcije zapisane u blockchainu sustava. Kod Monera je stvar malo drugačije, jer kad stvorite Monera transakciju kreira se takozvani “prstenasti potpis” (ring signature). Vaša transakcija ulazi u prsten s nekolicinom drugih nasumično odabranih transakcija. Svatko u tom prstenu potpisuje svaku transakciju i time je zajamčena anonimnost pošiljatelja jer se transakciji više ne može ući u trag. Nakon stvaranja prstenastog potpisa stvara se RINGCT (ring confidential transaction). RINGCT skriva količinu XMR (količinu novca u prijevodu) poslanoj u transakciji. Na ovaj način Monero štiti pošiljatelja transakcije i količinu novca u njoj i tako jamči potpunu anonimnost korisnika.

Implementacija Monera

I dok je kada je izašao bio u potpunosti nepoznanica i svi su se zapitkivali što je Monero, danas Monero vlada na crnom tržištu. Upravo zbog svoje anonimnosti, Monera u zlonamjerne svrhe je i podiglo njegovu cijenu.
Primjerice, mogućnost CPU rudarstva učinila je Monera idealnih za rudare koji koriste hardver, a samim time i električnu energiju kako bi preko svog softvera rudarili. Ovime rudari dobivaju naknadu za rudarenje a nemaju nikakvog utroška električne energije niti investicijskog troška u pogledu jačih procesora i grafičkih kartica.

Implementacija JavaScript Monero miner Coinhive-a omogućila je ugradnju rudnika u web stranicu na način da koristi CPU, odnosno dok posjetitelj “troši” sadržaj stranice, to jest pregledava članke, ta energija se koristi za rudarenje.

Leave a Reply