Što je Tether (USDT)?

Svi koji su imali priliku trgovati kriptovalutama, doživjeli su susret s jednom naizgled čudnom valutom koja uvijek ima vrijednost oko 1 američkog dolara, a i oznaka im je prilično slična. Riječ je o Tetheru (USDT), koji se originalno zvao Realcoin, kako su ga nazvali njegovi tvorci Brock Pierce i Santa Monica 2014. godine. Ime Tether je dobio krajem iste godine odlukom uprave tadašnjeg Realcoina. Tether trenutno spada u jednu od najpopularnijih kriptovaluta na svijetu, prvenstveno zbog svoje praktičnosti, a sve o njemu saznajte u nastavku članka.

Tether ima pokriće u dolarima

Tether je jedina kriptovaluta koja ima pokriće za sve svoje novčiće u drugoj valuti. Točnije, njegovi tvorci tvrde da svaki Tether ima pokriće u iznosu od 1 američkog dolara. Svaka valuta koja predstavlja neku vrijednost bi trebala imati svoje pokriće u zlatu ili nekog drugoj realnoj vrijednosti. Danas je to nepraktično, pa zato valute imaju pokriće u drugim valutama (hrvatske kune imaju pokriće u eurima). No, ovo pokriće Tethera u nekoj “stvarnoj vrijednosti” pruža sigurnost i omogućava mu stabilnost cijene jer nitko nije voljan za 1 dolar platiti više od njegove vrijednosti, niti ga je itko voljan prodavati za manje.

Zašto Tether nije još jedna od običnih “kriptovaluta”?

Tether se po mnogočemu razlikuje od 1500 ostalih kriptovaluta koje se trenutno nalaze na tržištu. Najvažnija razlika je da Tether ima pokriće u dolarima, dok se cijene ostalih kriptovaluta temelje na njihovoj učinkovitosti u rješavanju određenih problema i špekulacijama između investitora, a pokriće nemaju u niti jednoj valuti na svijetu. Druga razlika je ta da Tether je jako stabilna kriptovaluta koja uvijek drži svoju vrijednost u razini jednog dolara, dok je cijena drugih kriptovaluta jako promjenjiva i ovisi o špekulacijama između investitora i odnosu ponude i potražnje – primjerice Bitcoin čija je cijena od 1 000 dolara 2017. godine, skočila na skoro 20 000 krajem te iste godine, da bi sada (4. mjesec 2018. godine) pala na 7 000 dolara.

Tetherova svrha

Tvorci Tethera su se dosjetili da bi bilo pametno napraviti jednu kriptovalutu koja će uvijek držati cijenu dolara zbog sporosti bankovnog sustava i velike volatilnosti tržišta kriptovaluta. Da bi lakše razumjeli, objasnit ćemo to na idućem primjeru. Ukoliko investitor smatra da će cijelo tržište kriptovaluta početi padati, on jedino može povući svoja sredstva iz “walleta” kako ne bi izgubio na padu. Pojavom Tethera, investitor to ne treba raditi, već može svoja sredstva brzo i lako prebaciti u Tether u roku nekoliko sekundi, dok bi povlačenje sredstava na račun banke moglo potrajati i danima. Također, ako investitor smatra da će tržište s ponovno rasti, puno će brže prebaciti sredstva iz Tethera u drugu kriptovalutu, nego da uplaćuje s bankovnog računa. Samim ovim potezom, investitor je uštedio i iznose provizije koje banke naplaćuju.

Velika krađa Tethera

Za kraj ovog zanimljivog teksta o Tetheru, donosimo vijest koja datira iz studenog prošle godine kada je Tether bio hakiran i s njega je ukradeno 30 milijuna Tethera, što je u protuvrijednosti iznosilo 30 milijuna američkih dolara koji su poslani na nepoznatu Bitcoin adresu. Ovdje se vide prednosti, ali ujedno i manjkavosti sustava kriptovaluta. Anonimnost i privatnost su dvosjekli mač, pa tako u ovom slučaju nije moguće otkriti lopova koji je preko noći riješio egzistencijalno pitanje sebe i generacija svojih potomaka.

Leave a Reply