Što je Tron (TRX)?

Utemeljen od strane neprofitne organizacije sa sjedištem u Singapuru, Tron je ubrzo u velikom stilu zakoračio u svijet kriptovaluta. No što je Tron zapravo i po čemu se on ističe u moru ostalih kriptovaluta? Cilj organizacije je biti najveći posrednik u industriji virtualnih igara koja je trenutna “teška” oko 1 trilijun američkih dolara. Trilijun iznosi milijun bilijuna, odnosno milijun milijuna milijuna. Ovakve brojke pomute razum prosječnog čovjeka i jako ih je teško predočiti. Tronova platforma želi nuditi virtualne igre korisnicima želeći tako izbaciti Google PlayStore i Appleov store, preko kojih se danas preuzima većina virtualnih igara, pogotovo za mobilne telefone.

Tron kao ključnu stratešku prednost smatra decentraliziranu mrežu preko koje bi korisnici direktnu preuzimali igrice od proizvođača. Ovo bi omogućilo direktnu prodaju proizvođača kupcu i na taj način bi se zaobišlo skupe posrednike (Google i Apple). Samim time bi se smanjila cijena za kupca, a proizvođač bi dobio viši iznos za svoj proizvod. U nastavku teksta donosimo vam više informacija o osnivaču Trona, što je Tron, te kakva ga budućnost čeka.

Justin Sun – osnivač Trona

Poseban odlomak u ovom tekstu zaslužuje osnivač Trona, Justin Sun. Iako ima 28 godina, iza sebe ima impresivan životopis. Ovaj bivši predstavnik Ripple China je 2015. godine izabran u Forbesu “30 under 30” za Kinu, a 2017. godine u “30 under 30” za Aziju. Utemeljitelj je i Peiwo APP koji je kineska verzija Snapchata.

Što je Tron? – Značajke Trona

Što je Tron zapravo i koje su njegove glavne značajke?

Tronix (TRX) je službena valuta Tron mreže. Cilj osnivača Justina Suna je uvesti revoluciju u tržište virtualnih igara kroz četiri osnovne značajke koje Tron ima:

  • oslobađanje podataka (besplatni i nekontrolirani podaci)
  • osobni ICO s mogućnošću stvaranje digitalne imovine
  • infrastruktura koja omogućava mijenjanje digitalnih sredstava
  • stvaranje sustava gdje korisnici mogu dobiti digitalnu imovinu širenjem sadržaja

Besplatan sustav za zabavu temeljen na Tronovom blockchainu je službeni cilj ove neprofitne organizacije. Protokol dozvoljava korisnicima slobodno objavljivanje, pohranjivanje i posjedovanje podataka i omogućava im posjedovanje prava na intelektualno vlasništvo te oni odlučuju kada, kome i po kojoj cijeni žele prodati svoje intelektualno vlasništvo (u ovom slučaju obične igrice).

Kritika Trona

Mnogi Tronu zamjeraju preveliku otvorenost i slobodu koja se daje korisnicima. To je zapravo i bit decentralizacije kojoj se određene struje protive. Tron se našao u središtu afere početkom siječnja ove godine zbog plagiranja “whitepapera” a o ozbiljnosti afere govori da je CEO Justin Sun se morao očitovati pred sudom.

Budućnost Trona

Sada kada ste se malo pobliže upoznali s ovom kriptovalutom i znate odgovor na pitanje što je Tron, malo ćemo se osvrnuti na to kakva ih budućnost čeka. Budućnost Tronixa i Trona je usko vezano uz industriju virtualnih igara. Naime, prema predviđanjima očekuje se dugoročni blagi rast industrije u narednih 20 godina.

Druga stvar uz koju je Tron vezan su mobilni uređaji koji također postaju sve popularniji naročito u “zemljama trećeg svijeta” koje tek otkrivaju čari IOS i Android sustava. “Zemlje trećeg svijeta” nastanjuje preko milijardu stanovnika, pa se lako može zaključiti koliki je potencijal tog tržišta. Zadnja i najvažnija determinanta uspjeha Trona je kako će on uspjeti implementirati svoju tehnologiju i privući kupce i proizvođače da koriste njegovu mrežu.

Iako imaju brojne manjkavosti, Google PlayStore i Apple Store koristi većina korisnika pametnih mobilnih telefona. Tron bez sumnje predstavlja iskorak u odnosu na svoju konkurenciju, no trebat će prikupiti značajna sredstva da bi mogao ući s njima u ravnopravnu borbu za klijente.

Leave a Reply