,

Što se sve može kupiti Bitcoinom

Nakon početnog interesa koji je obećavao proširenje Bitcoina kao nove valute, trgovci su na njega uglavnom zaboravili. Razlozi iza tog razvoja događaja uglavnom su financijske prirode – veće naknade prilikom obavljanja transakcija i nepredvidivo kretanje vrijednosti samog Bitcoina.
To, međutim, ne znači da se Bitcoine ne može trošiti baš kao i bilo koju drugu valutu. Trebate samo znati gdje tražiti stvari i usluge koje biste htjeli kupiti. Evo nekoliko prijedloga koji će vam ujedno i dati do znanja što se sve može kupiti s Bitcoinom.

Stvari

Iako se na Bitcoine još uvijek gleda kao jedan od novijih načina dugoročnog ulaganja, oni vam također omogućuju odlazak u kupovinu. Naravno, ne prihvaća ih svaka trgovina, ali sad već postoji cijeli niz dobavljača koji prihvaćaju kriptovalute kao oblik plaćanja.
Na primjer, Overstock je online trgovina u kojoj se može kupiti sve od televizora do komada namještaja. Želite li razgledati elektroničku ponudu i ono što vam se svidi moći platiti Bitcoinima, posjetite Newegg, jednog od većih online dobavljača upravo takvih proizvoda. Za nakit, rukotvorine i ukrasne predmete kojima biste mogli popuniti svoje police ili ih nekome pokloniti, tu je Etsy, jedna od popularnijih platformi koje prihvaćaju kriptovalute.

Usluge

Nisu samo stvari ono što se može kupiti Bitcoinima. Tu je i cijeli niz usluga koje možete platiti koristeći svoj online novčanik.
Na primjer, postoje i pravne i računovodstvene agencije koje prihvaćaju Bitcoin kao oblik plaćanja usluga. Tu su i platforme poput OKCupida, ExpressVPN-a i WordPressa, na kojima možete koristiti Bitcoine kao valutu za plaćanje pretplate na usluge spajanja s drugim korisnicima, stvaranja VPN mreže ili uređivanja web stranica.

Softver

Začudit će vas koliko softverskih tvrtki danas prihvaća Bitcoin kao oblik plaćanja. Popis ne uključuje samo imena za koja nikad niste ni čuli, već i svjetski poznate brendove.
Na primjer, Microsoft svojim korisnicima omogućuje plaćanje kriptovalutama za mobilne aplikacije i s njima povezane usluge. Posjetite li Steam, na njihovoj ćete stranici moći kupiti bilo koju od dostupnih video igara, a to isto vrijedi i za Xbox, Big Fish Games i PlayStation Network. Bitcoin vam može koristiti i kao oblik plaćanja online igara, kao onih koje se mogu naći na Zynga web stranici.

Prijevoz i smještaj

Idete li na putovanje, potražite što sve možete platiti kriptovalutama. S obzirom na velik broj tvrtki u turističkom sektoru koje ih danas rutinski prihvaćaju, mogli biste si znatno olakšati planiranje, a možda nešto i uštedjeti.
Letove koji se mogu platiti Bitcoinima nude AirBaltic, CheapAir i Webjet. Cijele aranžmane može se naći na Travel for Coins. Neke stranice, poput Expedie i Webjeta, nude i rezervaciju hotela, kao i plaćanja cjelokupnih troškova smještaja kriptovalutama. Osim avionskih karata, na CheapAiru i Webjetu možete naći i karte za vlakove, kao i platiti razna krstarenja i unajmljivanje automobila.

Hrana

Možda se pitate što će vam Bitcoini kad ih se ne može koristiti za naručivanje hrane. To nije sasvim točno pošto postoji barem jedna tvrtka – PizzaforCoins – koja će vam na vrata dostaviti pizzu u zamjenu za određeni broj Bitcoina. Naravno, treba nam još takvih želimo li da se kriptovalute koriste u jednakoj mjeri kao i običan novac, ali i to je početak.

Sve u svemu Bitcoin iz dana u dan postaje sve više i više raširen po online trgovinama kao sredstvo plaćanja, te je pitanje vremena kada će postati toliko popularan da ćete svugdje moći plaćati s njime.

Leave a Reply