Zcash ima sve ono što Bitcoinu nedostaje!

ZCASH (ZEC) je kriptovaluta koje je kreirana 2016. godine od strane eksperata za kriptografiju koji su voljeli Bitcoin, ali su željeli opciju da učine transakcije privatnijima. Stoga su uzeli Bitcoinov otvoreni izvorni kod i poboljšali ga sa tehnologijom zvanom Zero-Knowledge Proof. Rezultat toga je ZCASH – kriptovaluta sa jakim svojstvima privatnosti.

Možda ste se tijekom čitanja ovog uvoda zapitali: Zar nije Bitcoin privatan i zbog čega nam treba ZCASH? Saznajte u nastavku…

Što je ZCASH kriptovaluta?

Jedna od najvećih zabluda u svijetu kriptovaluta je da su Bitcoinove transakcije privatne. Totalno suprotno tome, Bitcoinove transakcije su javne i zapisane u javnu knjigu transakcija.

Uzmimo za primjer dvoje ljudi, Matiju i Jasnu. Ukoliko Jasna želi Matiji poslati nešto Bitcoina, ona mora prvo saznati koji je njegov Bitcoin novčanik. Kada dobije adresu, šalje Bitcoin i transakcija je sigurna, ali ne i privatna! Nije privatna iz razloga što i Matija i Jasna mogu pogledati koliko Bitcoina u novčaniku imaju i transakcije iz prošlosti. To je vrlo jednostavno zbog toga što su sve transakcije i novčanici od Bitcoina dostupni javnosti pomoću Block explorera.

To je dobro za transparentnost, no u tom sustavu fali privatnost. Upravo zbog toga kreirana je ZCASH kriptovaluta.

Kako funkcionira ZCASH kriptovaluta?

Uzimamo iste likove kao u prošlom primjeru, Jasnu i Matiju, no ovoga puta za transakciju će koristiti drugu kriptovalutu. ZCASH kriptovaluta nudi dvije opcije, privatne ili javne transakcije. Ukoliko odaberete javne transakcije, tada je sve vidljivo kao i kod Bitcoina, no ukoliko koriste privatne transakcije, tada je priča sasvim drugačija.

Ukoliko Jasna pošalje ZCASH Matiji privatnom transakcijom, tada nitko drugi osim Jasne ne može vidjeti njene transakcije ili koliko ima u novčaniku. To čini ZCASH toliko snažnom valutom, jer ona daje Jasni i Matiji (te bilo kome drugom ko ju koristi) slobodu da odaberu žele li da drugi vide ili ne vide transakciju.

ZCASH kriptovaluta dizajnirana je za privatnost, no nudi izbor.

Tvorci ove kriptovalute vjeruju da je ona veliki korak prema ekonomskoj slobodi. Ne samo za Jasnu i Matiju, već za svakoga ko ju koristi…

Zbog čega ZCASH donosi revoluciju?

Postoji mnogo načina za plaćanje u današnjem svijetu, te svaki od njih ima različita svojstva kada dođe pitanje privatnosti.

  • Gotovina

Ukoliko u dućanu plaćate sa gotovinom, tada blagajnik ne zna koliko vi novaca imate, gdje ste već plaćali, nego zna samo vašu trenutnu kupnju. Jednostavno zamijenite novac za stvari i išetate van iz trgovine. No, postoji i nedostatak, a to je da ne može biti transferirana digitalno, što u današnjem svijetu povezanom tehnologijom predstavlja veliki minus.

Što nam onda preostaje za plaćanje?

  • Kartice

Jedna od solucija za plaćanje online su kartice, koje imaju puno više mogućnosti od gotovine i mogu novac transferirati online u sekundi. No problem kod transakcija sa karticama je što nisu privatne. Vaše ime, adresa, povijest transakcija, te svota koja je na kartici dostupna je onima koji su vam izdali karticu (čitaj: bankama). Oni znaju sve: gdje putujete, što kupujete, koliko imate novaca i u konačnici mogu blokirati vašu karticu.

Upravo ovo nas dovodi do kriptovaluta…

  • Kriptovalute

Kriptovalute su rješenje za digitalni svijet u kojem danas živimo. Iako je Bitcoin najpoznatija kriptovaluta, on nije u potpunosti privatan. Javna knjiga transakcija omogućuje svakome pregled novčanika i transakcija i to znači da je Bitcoin transarentan, no ne i privatan. ZCASH koji je tema ovog teksta je rješenje problema.

Na jednostavan način možemo usporediti Bitcoin i ZCASH sa HTTP i HTTPS.

HTTP je tehnologija koja nam omogućava da pregledavamo web, no ona ne štiti podatke koji se transferiraju od kompjutera do kompjutera putem interneta. To je zbog toga što HTTP protokol nije kodiran.

HTTPS s druge strane koji u ovom primjeru predstavlja ZCASH je siguran i vaše informacije održava privatnima kada se transferiraju putem interneta. ZCASH održava vaše financijske informacije sigurnima i privatnima, te ih nitko ne može dijeliti ili špijunirati.

Ukratko ZCASH možemo opisati kao digitalnu gotovinu, jer pruža privatnost koju pruža i gotovina.

Kako funkcionira ZCASH privatnost?

ZCASH je kriptovaluta koja štiti privatnost i pruža dva tipa adresa, zaštićene i transparentne. Transparentne adrese rade kao i kod Bitcoina i svatko može vidjeti količinu novaca na njima i povijest transacija, dok kod zaštićenih adresa te informacije nisu dostupne.

Ova kriptovaluta daje vam na izbor želite li da netko vidi vaše transakcije ili ih želite zadržati za sebe. No je li ZCASH uistinu privatna kriptovaluta?

Je! Budući da zaštićene transakcije rade na principu poznatom kao zero-knowledge proof, on omogućava da svi nešto potvrde iako ne znaju što se dijeli. Tu ponovno dolazimo do Jasne i Matije iz prethodnih primjera.

Ukoliko Jasna šalje Matiji ZCASH i oboje koriste zaštićene adrese, ona može platiti bez da itko od njih otkrije koliko novaca ima u novčaniku ili koje su prethodne transakcije. Zero Knowledge Proof omogućuje plaćanje ZCASHom bez potrebe za bankom koja je u sredini i potvrđuje transakcije.

Vizija tvoraca ZCASH kriptovalute je stvoriti decentraliziranu i privatnu valutu za svakoga.

ULOŽITE 100$ ili više u ZCASH na CoinBase-u i dobijte 10$ Bitcoina gratis:
KLIKNITE OVDJE!

///////////

DISCLAIMER: Ovaj tekst, kao i svi drugi tekstovi web stranice www.bitcoinvodic.com, isključivo je informativnog sadržaja i na temelju njega ne biste trebali donositi zaključak oko ulaganju u kriptovalutu ZCASH. Prije svakog ulaganja trebali biste se posavjetovati sa nekim (ne samoprozvanim) finanacijskim savjetnikom. Kriptovalute su izričito rizično ulaganje, stoga nikada ne ulažite više od onoga što ste spremni izgubiti! Uz to, njihova vizija nije ulaganje i bogaćenje, već zamjena novca kakvog danas znamo i eliminiranje treće strane (banaka).

Leave a Reply