, ,

Može li Brave (BAT kriptovaluta) uništiti Google?

Iako ovaj naslov izgleda pomalo suludo Bat kriptovaluta i Brave browser u koji je integrirana do sada su privukli više od 10 milijuna korisnika u kratkom vremenu. Kreator Brave web browsera i BAT kriptovalute je Brendan Eich, koji je ujedno i kreator JavaScript programskog jezika, te Mozilla Firefox web browsera. To ovom projektu daje dodatnu vrijednost i sigurnost da neće proći ispod očiju javnosti.

Cilj Brave browsera je stvoriti decentralizirane reklame na internetu od kojih će zarađivati i korisnik koji ih gleda i publisher koji ih pokazuje. Ovo je upravo suprotno od onog što je trenutno Google Adsense program.

Sve u svemu, Brave browser i BAT token jedan su od perspektivnijh kripto projekata. Sve o tome što je BAT kriptovaluta, kako funkcionira Brave browser i može li Brave uništiti Google saznajte u nastavku teksta.

Što je Brave browser?

Brave je besplatan i open source web preglednik. To znači da ga svatko može besplatno koristiti, kopirati, proučavati ili izmjenjivati u dogovorima sa zajednicom. Baziran je na Chromium-u, a glavne značajke su mu što blokira reklame i razne trackere od web stranica, brže pretražuje internet i troši manje mobilnih podataka.

U budućnosti u planu je stvaranje pay-to-surf biznis modela, a upravo to je glavni razlog zbog kojega bi Brave mogao uništiti Google.

Brave je dostupan na macOS, Linux, Android i iOS uređajima, a projekt je još uvijek u razvojnoj fazi i potrebno je još vremena da se ideja pretvori u stvarnost, no s obzirom na obećavajućih 10 miliona korisnika koliko ih Brave browser broji, ovo je jedan od najobećavajućih blockchain projekata.

Brave Software kompanija osnovana je od strane Brendana Eicha koji je kreator JavaScript programskog jezika i Mozilla kompanije. Prva verzija Brave browsera predstavljena je javnosti početkom 2016. godine, a u 7. mjesecu 2018. godine u testnoj verziji puštena je u rad pay-to-surf verzija.

U nastavku vam donosimo nekoliko glavnih prednosti Brave browsera u odnosu na druge web browsere.

Prednosti Brave browsera

Ima integriran Ad-blocker

Brave browser ima integriran Ad-blocker koji osim reklama blokira i razne skripte i trackere.

Puno je brži od ostalih browsera

Brave browser učitava stranice čak 2 puta brže na računalu i čak do 8 puta brže na tabletima ili mobitelima. U Brave web browser integriran je Ad-blocker koji blokira učitavanje reklama, te raznih trackera s web stranica.

U videu ispod možete pogledati usporedbu učitavanja stranice Google Chromea, Brave browsera, te Mozille Firefox.

Sigurniji je od drugih browsera

Osim što ima ad-blocker, HTTPS posvuda i blokiranje trackera su usluge koje su uključene u browseru. Naravno, i na nekim drugim browserima postoje ovakve usluge. Dobivaju se instaliranjem određenih plug-ina, no puno je sigurnija usluga koja je ugrađena u original verziju browsera, od onih koje je potrebno dodatno skidati. Što još Brave nudi?

Crypto-Friendly browser

Budući da je u Brave web browseru integrirana MetaMask ekstenzija koja se koristi za pohranjivanje Ethereum ERC-20 tokena ili Ethera, ovaj browser približava kriptovalute ljudima. Uz to, u njemu je integrirana i BAT kriptovaluta (Basic Attention Token), no o njoj ćemo detaljnije pisati u nastavku ovog teksta.

Nudi novi koncept oglašavanja na internetu

BAT kriptovaluta osmišljena je upravo kako bi se sustav oglašavanja na internetu decentralizirao i smanjio broj reklama. Upravo zbog toga ona je integrirana u Brave i funkcionira na način da se nagrađuje sadržaj i publishera i čitaoca. Na ovaj način uklanja se sporo loadiranje stranice i trošenje znatno više interneta za loadiranje spammy pop-up reklama i ostalih vrsta oglasa.

Troši puno manje mobilnih podataka

Još jedna značajka koja privlači mnogo normalnih korisnika je što Brave browser troši znatno manje mobilnih podataka u odnosu na druge browsere koji ne blokiraju reklame i trackere.

Prema nekim istraživanja prosječan korisnik mobilnog interneta u SAD-u plaća čak do 23$ mjesečno za skidanje reklama i trackera, što ispada 276$ godišnje. Brave blokira reklame i trackere, stoga ne plaćate za njih.

Brave browser poštuje vašu privatnost

Veoma je važno napomenuti da Brave browser za razliku od nekih drugih ne prati vaše aktivnosti. Kombinirajući ovu značajku s korištenjem nekog pretraživača poput DuckDuckGo moguće je koristiti internet anonimno.

Daje vam opciju da sami birate što želite

Brave browser moguće je optimizirati po vlastitim željama, pa je sve ove značajke koje smo naveli iznad moguće ugasiti.

BAT kriptovaluta

BAT je decentralizirana platforma za razmjenu oglasa otvorenog izvora (Open Source decentralized ad exchange) koja se bazira na Ethereum-u. Platforma je integrirana sa Brave web browserom i nije moguće koristiti platformu ni sa jednog drugog web browsera (poput primjerice Chrome-a ili Mozille). Brave plaćanja, koja su prije koristila Bitcoin) odobravaju korisnicima da daju napojnicu (tip) nekoj drugoj web stranici ili kreatoru sadržaja na nekoj platformi poput Youtubea ili Twitcha. Pritom se koristi BAT kriptovaluta.

Da se BAT kriptovaluta integrira u Brave brovser koristi se implementacija BAT oglasa, sustava koji prikazuje oglase korisnicima, pritom koristeći lokalno pohranjene podatke. Pritom se ciljanje oglasa provodi lokalno i postiže decentralizacija, tj. uklanja se potreba za praćenjem neke treće strane.

U početnoj ponudi kovanica (Initial Coin Offering), BAT je prodao ukupno 1.000.000.000 BAT coina za 35M USD u svega 30 sekundi! Dodatnih 500.000.000 BAT-a zadržao je tim developera, za buduće promocije adaptiranja ove platforme u svijet.

Isprobajte Brave browser!

Kako bismo vam dočarali kako Brave browser funkcionira, te njegovu brzinu, pratite sljedeće korake i usput nas podržite.

1. Preuzmite browser na linku: KLIKNITE OVDJE!
2. Kada uđete u browser, kliknite na enable rewards i claimajte 30 besplatnih BAT tokena
3. Idite na www.bitcoinvodic.com
4. Izaberite iznos i kliknite na send a tip

Zaključak o Brave browseru i BAT kriptovaluti

Sve u svemu BAT kriptovaluta koja je integrirana u Brave browser čini se kao jedan od rijetkih kripto projekata s odlično integriranim blockchainom za eliminiranje treće strane i centralizacije. Uz to Brave browser popularan je i iz razloga što poštuje privatnost korisnika, brže učitava stranice, koristi Ad-blocker koji eliminira razne oglase, trackere i skripte.

Brave browser broji više od 10 M korisnika i uistinu se čini kao jedan od rijetkih projekata u kripto svijetu koji bi mogao pokrenuti masovnu adaptaciju blockchaina. S naše strane imamo samo pozitivne riječi za ovaj projekt, što ne znači da promoviramo ulaganje u ovaj projekt i smatramo da će cijena BAT kriptovalute rasti. S tehničke strane gledišta znači da je projekt pun potencijala, a još dodatnu vrijednost na vrhu mu je CEO koji je kreator JavaScript programskog jezika i Mozille Firefox Brendan Eich.

SKINITE BRAVE BROWSER I SURFAJTE INTERNETOM BRŽE, JEFTINIJE I SIGURNIJE!

DISCLAIMER: Ovaj tekst, kao i svi drugi tekstovi web stranice bitcoinvodic.com, isključivo je informativnog sadržaja i na temelju njega ne biste trebali donositi zaključak oko ulaganju u kriptovalutu BAT. S tehničke strane projekt je odlična implementacija blockchaina u rješavanje problema s oglasima na internetu i omogućavanju decentralizacije, no to ne znači da će kriptovaluta BAT sigurno rasti. Kriptovalute su izričito rizično ulaganje, stoga nikada ne ulažite više od onoga što ste spremni izgubiti!

Leave a Reply