, ,

Ethereum je jedna od najperspektivnijih kriptovaluta

Ethereum o kojemu smo već nerijetko pisali na našoj web stranici je svima koji su imalo zavirili u svijet kriptovaluta zasigurno poznat. Inače Ethereum je blockchain na koje se trenutno nalazi veliki broj kriptovaluta (koristeći ERC-20) tokene, a nešto više o tome zbog čega je jedna od najperspektivnijih kriptovaluta saznajte u nastavku teksta.

Što je Ethereum?

Ethereum nije kriptovaluta, već blockchain na kojem djeluje kriptovaluta Ether. To je distribuirana računalna mreža koja je zasnovana na blockchainu i na kojoj su omogućeni pametni ugovori koji eliminiraju treću stranu (posrednike). Ova mreža omogućuje programerima stvaranje dApps – decentraliziranih aplikacija, te isto tako korisnici mogu upotrebljavati i stvarati tokene (ERC-20).

Velika predispozicija za povećavanje korištenja kriptovalute Ether je to što je Ethereum open source projekt, što znači da developeri ne moraju raditi svoju kriptovalutu, već vjeruju tehnologiji Ethereuma.

Prednost Ethereuma

Jedna od najvećih prednosti Ethereuma su mogućnost stvaranja decentraliziranih aplikacija. Trenutno je oko 1800 aplikacija na tržištu koje su operativne i u protokolu, a važno je napomenuti da je čak 87% kriptovaluti u top 800 prema CoinMarketCap-u ERC-20 token na Ethereum mreži.

Uz to prednost Ethereuma u odnosu na neke druge blockchaine i kriptovalute zasigurno su i razna partnerstva izvan kripto svijeta, poput Microsofta, Intela, J. P. Morgana i drugih.

Problemi Ethereuma

Govoreći o Ethereumu moramo spomenuti i neke njegove nedostatke i mane. Prvi problem sa kojim se korisnici ove platforme susreću zasigurno je skalabilnost, a problem je što je na ovoj platfomi moguće izvršiti svega 15 transakcija po sekundi – bez da se dogodi usporavanje sustava.

Blockchain igra Crypto Kitties prva je svjetska blockchain igra i upravo ona je bila prvi pokazatelj problema s Ethereum blockchainom. Primjera radi spomenuti ćemo VISU koja može izvršiti 24 tisuće transakcija po sekundi bez ikakvih promjena u sustavu. No hoće li se ovo promjeniti?

Rješavaju li se problemi Ethereum blockchaina?

Naravno da da. Razvojni programeri koji rade na ovoj platformi probleme nastoje rješiti hard fork-om, a svakako je pozitivno to što se Ethereum blockchain konstantno poboljšava. Pitanje je hoće li kroz nekoliko godina Ethereum blockchain doseći razine VISE koja podržava 24 tisuće transakcija u sekundi bez promjena u sustavu, a ukoliko se to desi naravno da će se ovaj blockchain i kriptovaluta Ether sve više koristiti.

Problem kod ovoga je koncept “proof of work” gdje rudari odrađuju transakcije, a trenutno se radi na prebacivanju na koncept “proof of stake”, kako bi se riješio problem rudarenja. O ovome i o samom Ethereumu više možete pročitati na našoj web stranici u članku: Što je Ethereum?

Hoće li cijena Ethera rasti?

Ovo je pitanje od milion dolara i veoma je teško reći hoće li cijena rasti ili padati. Ono što mi smatramo je da će Ethereum blockchain u budućnosti zasigurno biti puno korišteniji nego danas, a špekulirati o cijeni ne bi htjeli, iako bi ona s većom potražnjom mogla rasti. No, tko zna. 🙂

Leave a Reply