Kako kupiti kriptovalute? – Vodič za kupnju kriptovaluta

Pročitaj novi članak kako kupiti kriptovalute u 2020. godini klikom na ovaj link

U moru kriptovaluta koje se danas nalaze na marketu, primorani smo Vam objasniti na koji način možete kupiti neku kriptovalutu. Kupnja kriptovaluta koje su manje poznate je malo teža od kupnje Bitcoina ili Ethereuma, a kroz ovaj detaljni vodič o tome kako kupiti neku kriptovalutu objasnit ćemo vam cijeli postupak. Iako smo već pisali o tome kako kupiti Bitcoin, u ovoj temi ćemo ponovno u kratkim crtama to opisati jer je upravo to prvi korak ka kupnji neke druge kriptovalute. Nadalje uz pomoć slika pokazati ćemo Vam kako da u mjenjačnici taj isti Bitcoin zamijenite, tj. kako kupiti kriptovalute.

Investiranje u kriptovalute

Prije nego što krenemo odgovarati na pitanje kako kupiti kriptovalute, važno je napomenuti da je investiranje u kriptovalute veoma rizično ukoliko o tome niste dovoljno informirani. Upravo zbog toga što kriptovalute nude anonimne transakcije, u ovom području javlja se veliki broj prevara novih investitora, koji nisu upućeni u to što je Bitcoin, a kamoli što su ostale kriptovalute. Zbog toga, prije svega, informirajte se o kriptovaluti u koju planirate uložiti, te nikada ne ulažite više od onog što ste spremni izgubiti. Iako je ulog u kriptovalute veoma rizičan, mnogi preferiraju upravo ulaganje u neki alt coin gdje zarada može biti višestruka u odnosu na sam Bitcoin. Ukoliko pak još niste sigurni u koju kriptovalutu planirate uložiti, na kraju teksta napisat ćemo par kriptovaluta koje su zanimljive i za koje smatramo da imaju veoma svijetlu budućnost. U nastavku pročitajte o tome kako kupiti kriptovalute, tj. zamijeniti Bitcoin za neki drugi altcoin.

Kako kupiti kriptovalute?

Udaljnjem tekstu pisati ćemo o tome kako kupiti kriptovalute, te pokazati na konkretnom primjeru. Kriptovalute ne kupujete doslovno, već ih mijenjate za Bitcoin. U prijevodu, Bitcoin kupujete s novcem, te kasnije taj Bitcoin šaljete na mjenjačnicu, gdje njega mijenjate za neku kriptovalutu.

  1. Registracija i potvrda identiteta na Coinbase
  2. Kupnja Bitcoina

O ova dva koraka detaljno možete pročitati u članku “Kako kupiti Bitcoin?”, a kako ne bi nepotrebno zamarali one koji su već čitali taj članak, ovdje smo samo u kratkim crtama napisali kako da kupite Bitcoin. Sama kupnja Bitcoina je jednostavniji dio, a sada ćemo vam objasniti kako kupiti neku kriptovalutu.

  • Pronalazak marketa na kojem se trguje kriptovalutom.

Za primjer u ovom članku uzeti ćemo kriptovalutu Electroneum, koja je jedan od naših glavnih favorita za 2018. godinu. Market na kojem se određena kriptovaluta nalazi možete pronaći na CoinMarketCap.com. Kada otvorite njenu stranicu na Coin Market Cap, kliknite na Markets:

Kada kliknete na Markets otvorit će vam se tablica sa svim marketima i volumenom trgovanja u zadnjih 24 sata, te je naša preporuka da uvijek odaberete prvu mjenjačnicu, jer je na njoj najveći volumen trgovanja s tom valutom.

Kao što vidite glavni market za Electroneum je Cryptopia, koja i nije toliko poznata mjenjačnica, no i sami je koristimo i možemo potvrditi da do sada sa njom nismo imali nikakvih problema.

  • Registracija na mjenjačnicu i slanje Bitcoina

Sljedeći korak je registracija na mjenjačnicu gdje se vaša kriptovaluta nalazi, a nakon registracije kliknite na deposit, Bitcoin deposit i otvoriti će se stranica s adresom koju šaljete. Na Cryptopiji to izgleda ovako, no ovisno o mjenjačnici kod vas će izgledati slično.

S Coinbase aplikacijom za mobitele možete jednostavno kliknuti na “send”, upisati količinu Bitcoina koju planirate poslati na mjenjačnicu i skenirati QR kod, no ukoliko šaljete preko PC-a morate kopirati adresu na koju šaljete i zalijepiti na Coinbase. Obratite pozornost da šaljete na točnu adresu, da prilikom kopiranja niste zaboravili kopirati neko slovo, jer ukoliko pošaljete na krivu adresu Bitcoin ne možete vratiti. Nakon što pošaljete morate pričekati da se transakcija potvrdi, te će se tada vaš Bitcoin pokazati u Balance.

  • Kupnja kriptovalute s Bitcoinom

Nakon što je Bitcoin stigao na mjenjačnicu, kliknite na “Exchange”, te pronađite valutu koju planirate kupiti. Tada pogledajte “Sell orders” i pogledajte trenutnu cijenu kriptovalute, kako ne biste pretplatili valutu. Ovo je bitno kod valuta gdje je volumen trgovanja manji i samim time i broj prodaja, gdje neki prodavači nastoje lako zaraditi na neiskusnim. Na Cryptopiji to izgleda ovako:

Kliknite na prvu “Sell order”, koja je uvijek najpovoljnija, te samo promijenite “Amount” u broj koina koji želite kupiti i onda kliknite na “Buy ETN”. Na ovaj način kupiti ćete kriptovalutu odmah, a ukoliko planirate da će cijena koina pasti, te vam se ne žuri s kupnjom, možete korigirati na manju cijenu gdje će vam kupnja stajati pod “Open orders” i u slučaju da cijena padne na tu koju ste vi stavili da kupujete, biti ćete prvi u redu za kupnju.

  • Slanje kriptovalute na svoj novčanik

Veoma je riskantno držati kriptovalute na mjenjačnici, stoga strogo preporučujemo da si nakon kupnje odmah na svoj wallet pošaljete sve ono s čim ne mislite trgovati. Kako biste si poslali na wallet kriptovalutu koju ste kupili, kliknite na “withdraw”, izaberite valutu i količinu, te upišite adresu svog walleta. Zapamtite da prilikom registracije stavljate kvačicu da se slažete s njihovim uvjetima, gdje je navedeno da ste sami krivi u slučaju nestanka valuta s vašeg računa, stoga nemojte riskirati i pošaljite kriptovalutu na svoj novčanik gdje ćete je čuvati na sigurnom!

Najpopularnije kriptovalute 2018. godine

Kao što smo već u početku članka napisali, ovdje ćemo vam napisati neke kriptovalute za koje mi smatramo da će u 2018. godini rast. Ni jedna od ovih kriptovaluta nije sigurna i sve mogu padati, jer cijenu određuju ljudi, no ono što je sigurno da će ove valute napredovati što se tiče same funkcionalnosti i rasprostranjenosti korištenja.

Prvi pik za 2018. godinu od alt koina nam je Electroneum, te smatramo da bi godinu ukoliko market bude u porastu, trebao završiti na minimum 0.20$. Nadalje, jedan od zanimljivih projekta je i Golem, koji se temelji na stvaranju super računala putem blockchaina. Što se tiče koina koji su već poznati, tu nam je glavni pik Lisk od kojeg očekujemo znatni rast ove godine, kada napokon sve kreće s radom.

Budući da ste kroz tekst naučili kako kupiti kriptovalute, prije njihove kupnje detaljno se informirajte o njima samima, te o samom ulaganju i dobro razmislite.

  • U kriptovalute ulažete na vlastitu odgovornost. Imajte na umu da su kriptovalute tržište koje cijenom jako varira i isto tako kako im vrijednost može narasti, može se u jednom satu spustiti za duplo. Nikada ne ulažite više od onoga što ste spremni izgubite i prije svakog ulaganja detaljno se informirajte i analizirajte ono u što ulažete. 
Leave a Reply