,

LISK – Opasna konkurencija Ethereumu?

S pojavom Bitcoina, prve kriptovalute na svijetu, nitko nije mogao očekivati da će nekoliko godina iza na svijetu postojati preko 1,000 ostalih kriptovaluta. Zanimljivo je da je preko 400 “coina” već propalo i ne postoji više na svijetu, a tisuće i tisuće drugih čekaju svoj uspješan ICO, to jest inicijalnu ponudu coina, kako bi skupili potreban iznos za izlazak na svjetsko tržište. Kao jedan od najvećih ICO-a u svoje vrijeme pojavio se je i Lisk, u 2016. godini, no i dan danas se nameće pitanje što je Lisk zapravo i koja je njegova funkcija kao kriptovalute.

Što je Lisk?

Jedna od tih novostvorenih kriptovaluta je Lisk (LSK) koja je stvorena u 2016. godini od strane Maxa Kordeka i Olivera Beddowsa. Koncipiran je na blockchain platformi i tokenu LSK koji služi platformi za rad. Kao i sve druge kriptovalute i Lisk je financiran pomoću ICO-a. Ubrzo su investitori prepoznali potencijal iza ove platforme pa je skupljeno 14 000 Bitcoina za financiranje projekta, te je Lisk u to vrijeme držao titulu najfinanciranije crowdfunding kampanje na svijetu. Sada kada znate što je Lisk, te kako se je u projekt krenulo, u nastavku teksta ćemo govoriti u posebnosti Liska i po čemu se on razlikuje od drugih kriptovaluta…

Modularna kriptovaluta

Lisk je prvi blockchain koji za koji se može reći da je modularna kriptovaluta. U prijevodu to znači da blockchain koristi module za funkcioniranje. Dizajniran je tako da dozvoli svojim korisnicima projekciju blokova za izgradnju decentraliziranih aplikacija. Jezik kojim je pisan blockchain je JavaScript, jedan od najpopularnijih programskih jezika na svijetu kojim se koriste milijuni ljudi na svijetu.

Upotreba “sidechainsa”

Blockchain je najlakše definirati kao online knjigu u kojoj se nalazi zapisi svih transakcija između korisnika tog blockchaina. Problem blockchaina je da se može lako usporiti zbog velikog broja transakcija bilo malog ili velikog volumena. To se zove problem skalabilnosti o kojem smo već ranije pričali.

Lisk koristi “sidechain” odnosno bočne lance koji služe kao potpora glavnom lancu – blockchainu. Opet ćemo se koristiti jednostavnim primjerom da bi Vam pojednostavili ovaj naizgled komplicirani pojam. Zamislimo da je blockchain knjiga u kojoj se nalazi zapisi, tada bi sidechain bile margine u toj knjizi. Margine služe da knjiga bude lakša za čitanje i da manje važni podaci ne dolaze toliko do izražaja i ne smetaju čitatelju. Na isti način funkcionira sidechain. On omogućuje da se mreža ne usporava te manje transakcije obavlja on, kako bi glavni blockchain uvijek bio protočan i brz.

Osmišljen za dizajnere aplikacija

Blockchain napisan u JavaScriptu je idealan za “developere”. Lisk se pozicionirao upravo tu, želeći dobiti programere da preko njega rade svoje aplikacije. Cilj im je da sve decentralizirane aplikacije budu rađene upotrebom njihovog blockchaina i coina. Znajući potencijal decentraliziranih aplikacija, možemo reći da je Liskova budućnost svijetla.

Sam Max Kordek je izjavio “Ne postoji javna platforma koja jednostavnije omogućuje programerima upotrebu blockchaina i JavaScripta od Liska. Lisk će omogućiti milijunima korisnika stvaranje potrošačke aplikacije, igre i društvene mreže.”

Delegirani “Proof of stake”

Treba nešto znati i o Lisk-ovom modelu konsenzusa. Svaki LSK nosi jedan glas, no samo 101 korisnika s najvećim udjelom ima pravo sudjelovanja u odlukama vezanima o kompaniji.

Ima li Lisk svijetlu budućnost?

Nadamo se da si više ne postavljate pitanje što je Lisk i da ste iz ovoga teksta naučili barem djelomično. Mnogi uspoređuju Lisk s Ethereum platformom. Vidljivo je da ima dosta sličnosti između njih dvoje, prvenstveno zbog decentraliziranih aplikacija i pametnih ugovora. Max Kordek ipak tvrdi da Lisk nije konkurencija Ethereumu. Lisk sjajno kotira među programerima i možemo reći da bi se taj dobar glas mogao samo širiti.

Lisk je trenutno 24. kriptovaluta na svijetu po market capu koji predstavlja umnožak svih coina i njihove cijene (vrijednost svih LSK na svijetu). Jedan LSK vrijedi 10,24 američka dolara (USD) u trenutku pisanja. Kao i većina drugih kriptovaluta, Lisk je također podložan volatilnosti i njegova se cijena je pozitivno korelirana s cijenom Bitcoina i drugih kriptovaluta (kada tržište raste u globalu i cijena LSK raste i obratno).

Leave a Reply