Što je EOS kriptovaluta? – Po čemu se razlikuje od drugih projekata

sto je eos kriptovaluta

Nazivajući se najmoćnijom infrastrukturom za decentralizirane aplikacije, EOS je decentralizirani sustav koji se temelji na blockchainu i koji omogućuje razvoj, hosting i izvršavanje decentraliziranih aplikacija (dApps) na svojoj platformi. Što je EOS kriptovaluta i po čemu se razlikuje od drugih, saznajte u nastavku.

Za EOS ne postoji službeni puni obrazac, a kreatori su odlučili da ga formalno ne definiraju sami. EOS podržava sve potrebne funkcije jezgre kako bi tvrtkama i pojedincima omogućio stvaranje aplikacija temeljenih na blockchainu na način sličan web-baziranim aplikacijama, kao što je pružanje sigurnog pristupa i provjere autentičnosti, dozvola, hostinga podataka, upravljanja korištenjem i komunikacije između dApps i interneta.

U biti radi na način sličan Googleovoj trgovini Play i Appleovoj trgovini App Store.

EOS.IO i EOS tokeni

EOS sustav obuhvaća dva ključna elementa: EOS.IO i EOS tokene. Za crtanje paralele, EOS.IO je sličan operativnom sustavu računala – upravlja i kontrolira EOS blockchain mrežu. EOS.IO koristi blockchain arhitekturu koja je izgrađena kako bi se omogućilo vertikalno i horizontalno skaliranje decentraliziranih aplikacija. EOS token je zapravo kriptovaluta EOS mreže.

Programer jednostavno treba držati EOS tokene, umjesto da ih troši, da bi mogao koristiti mrežne resurse i graditi i izvoditi dApps. Vlasnik tokena koji ne izvodi nijednu aplikaciju također može dodijeliti ili unajmiti svoj propusni opseg drugim sudionicima koji ga trebaju.
Trenutno u vlasništvu organizacije block.one, EOS je pokrenuo Dan Larimer, koji je ujedno i osnivač i tvorac ustaljenih platformi poput Bitsharesa i Steema.

Ukoliko ste zainteresirani i tražite način kako kupiti EOS kriptovalutu, predlažemo da pročitate naš članak kako kupiti kriptovalute jednostavno i brzo.

Kako se EOS razlikuje od drugih projekata?

Iako već postoji niz mreža zasnovanih na blockchainu kao što je Ethereum, koji olakšava decentralizirane aplikacije, EOS se usredotočuje na kritične točke problema i pokušava riješiti problem brzine, skalabilnosti i fleksibilnosti koji često postaju usko grlo sustavima.

S povećanjem dApps ekosustava svakim danom na određenoj blockchain mreži dešavaju se ograničene dostupnosti resursa. Oni uključuju probleme poput umanjenja mreže zbog velikog broja lažnih transakcija i sličnih zahtjeva, aplikacija za slanje neželjene pošte, spore brzine izvođenja i ograničene računalne snage dostupne na cijeloj mreži.

EOS.IO pokušava riješiti te probleme nudeći više skalabilnosti, fleksibilnosti i upotrebljivosti kroz svoj jedinstveni mehanizam.

Tvrdi da je u mogućnosti podržati tisuće komercijalnih razmjera dApps-a bez pogoršanja performansi kroz korištenje paralelnog izvršavanja i asinhrone komunikacijske metodologije u cijeloj mreži. Učinkovitost se dodatno potiče odvajanjem različitih modula uključenih u rad dApps-a. Na primjer, postupak provjere autentičnosti provodi se odvojeno od postupka izvršenja.

EOS.IO nudi fleksibilnost u razvoju i održavanju dApps-a kroz različite značajke. Njegova vlasnička struktura promiče slobodno korištenje od strane korisnika i eliminira transakcijske troškove jer je programerima dopušteno koristiti resurse u skladu s njihovim udjelom umjesto standardnog modela plaćanja po transakciji. To također olakšava razvojnim programerima aplikacija predviđanje troškova hostinga te im omogućuje stvaranje učinkovitih strategija zarađivanja.

EOS.IO koristi delegirani dokaz o udjelu i koncept ovlaštenja temeljen na ulogama, koji omogućuje fleksibilnost za donošenje trenutnih odluka na visokoj razini, poput vraćanja, zamrzavanja i popravljanja pogrešaka u pokvarenim aplikacijama, putem većinskog dogovora među određenim dionicima.

Dolazi s ključnim značajkama upotrebljivosti – web alatom za razvoj sučelja, samopopisivim sučeljima, shemama samopodpisanih baza podataka i deklarativnom shemom dopuštenja – koje posao razvojnog inženjera čine jednostavnim za stvaranje i održavanje aplikacija.

Demokratska inflacijska ekonomija EOS-a

što je eos kriptovaluta

EOS sustav nema koncept rudarstva. Umjesto toga, postoje samo proizvođači blokova koji generiraju potreban broj blokova i dobivaju nagradu stvaranjem novih EOS tokena za svaki novi blok koji proizvode. Proizvođači blokova imaju fleksibilnost u objavljivanju željenog iznosa za očekivanu plaću, a broj žetona koji se stvaraju izračunava se na temelju srednje vrijednosti očekivane plaće koju objavljaju svi proizvođači blokova.

Kako bi proizvođači blokova očito željeli veću plaću, ova se značajka lako može zloupotrijebiti. Da bi se ovo pitanje zadržalo, postoji mehanizam kojim se ograničavaju nagrade proizvođača tako da ukupni godišnji porast ponude neće biti veći od 5%. Vlasnici tokena, koji su birači u takvim stvarima, imaju ovlast glasovati od proizvođača blokova koji zahtijevaju više inflacije, kako se smatra potrebnim.

Ovaj mehanizam djeluje komplementarno s EOS pohranom, jer će svi nositelji oznaka platiti za pohranu datoteka na EOS mreži putem dijela godišnje inflacije. Sve dok pohranjuju datoteku na mreži, njihovi će se EOS tokeni zadržati i izgubiti će vrijednost pri stopi inflacije.

Što je potrebno više prostora za pohranu, više blokova će se zahtijevati od kreatora bloka koji mogu zahtijevati više vrijednosti za svoj rad kroz višu inflaciju plaća koju mogu odobriti nositelji oznaka. U slučaju smanjene potražnje za skladištenjem, inflacija će biti niža, što će dovesti do manjeg propadanja gubitka vrijednosti EOS kriptovalute.

Jedinstvena godišnja distribucija tokena

EOS je uzeo novi pristup s jednogodišnjim ICO razdobljem. Prema EOSCollective.org, distribucija oznaka EOS provedena je kako slijedi s ciljem širenja znakova širom i cijelog ekosustava po realnim tržišnim cijenama bez davanja neprikladne prednosti odabranim pojedincima tijekom kratkog ICO razdoblja:

200 milijuna (20%) tokena prvobitno je distribuirano tijekom razdoblja od pet dana od 26. lipnja 2016. do 1. srpnja 2017. godine.

700 milijuna (70%) tokena trenutno se distribuira na trajnoj osnovi od 2 milijuna dnevno na 350 dana.

100 milijuna (10%) se održava u escrow-u za blok.one kako bi njihovi poticaji bili u skladu s onima u EOS zajednici.

Tokovi bloka Blockone bit će trajati 10 godina na 10 milijuna tokena godišnje.
EOS tokeni mogu se pohraniti u više novčanika koji uključuju Ethereum novčanik, MyEtherWallet i MetaMask, a njima se može trgovati na burzama kao što su Bitfinex i YoBit.

Zaključak o EOS kriptovaluti

Sad ste saznali ste što je EOS kriptovaluta. Potencijal EOS-a čini se ogromnim jer ima za cilj rješavanje problema povezanih sa standardnim mrežama utemeljenima na blockchainu. Međutim, to je još uvijek konceptualna inicijativa koja može ili ne mora imati očekivane plodove.

Odvažna tvrdnja da se obrađuje 100.000 transakcija u sekundi još uvijek je upitna od strane mnogih nodov-a u svijetu blockchaina. Zahtjev da se EOS tokeni drže podobnim za slanje transakcija izlaže sudionika volatilnosti. Puno toga vrijedi promatrati u bliskoj budućnosti kako EOS ekosustav dobiva oblik.

DISCLAIMER: Ovaj tekst, kao i svi drugi tekstovi web stranice bitcoinvodic.com, isključivo je informativnog sadržaja i na temelju njega ne biste trebali donositi zaključak oko ulaganja u kriptovalutu EOS. Kriptovalute su izričito rizično ulaganje, stoga nikada ne ulažite više od onoga što ste spremni izgubiti!

Leave a Reply