,

Decentralizirane aplikacije – Što su to DAPPS i čemu služe?

Aplikacija (application software) je računalni program dizajniran za pomoć korisnicima kako bi izvršavali jedan ili više zadataka istovremeno. U suštini predstavlja skup naredbi, uputa ili računalnih programa koji pomažu ljudima da izvrše određenu aktivnost. S druge strane, decentralizirane aplikacije su ništa više nego aplikacije koje rade na decentraliziranoj mreži (primjerice Ethereum ili Lisk) i upravo zbog toga na onu standardnu kraticu aplikacija (app) dodaje se d i onda je kratica za decentralizirane aplikacije dapps.

Kroz tekst ćemo vam pokušati približiti ovaj relativno apstraktan pojam kroz njene karakteristike, podjele i način na koji radi, te navesti primjere uspješnih decentraliziranih aplikacija.

Karakteristike decentraliziranih aplikacija

Decentralizirane aplikacije imaju 4 zajedničke karakteristike:

  • Otvorena mreža – Sve promjene su dirigirane od strane njenih korisnika. Njezin kod je dostupan svima i njenim podatcima nije moguće manipulirati. Obične aplikacije nemaju otvoreni kod.
  • Decentraliziranost – Svi zapisi o operacijama su pohranjeni na javnom i decentraliziranom blockchainu.
  • Koriste kriptovalute – Sve decentralizirane aplikacije koriste kriptovalute kao nagradu za rad svojim rudarima koji provode operacije.
  • Protokol – Zajednica koja koristi aplikaciju mora se složiti o kriptografskom algoritmu koji bi dokazao vrijednost. Primjerice Bitcoin koristi POW (Proof of Work), dok se u zadnje vrijeme sve češće govori o POS (Proof of Stake) kao boljem sustavu.

Podjela decentraliziranih aplikacija

Decentralizirane aplikacije se dijele na 3 tipa. Prvi tip su one aplikacije koje upravljaju novcem, kod drugih je uključen novac, ali za normalno funkcioniranje aplikacija traži još novca, i treći tip koji uključuje sustave glasovanja i upravljanja. Nije teško zaključiti da ove aplikacije ne traže novac u fizičkom obliku kakav većina nas poznaje kroz novčanice, kovanice i depozite na bankama. Decentralizirane aplikacije traže “tokene” poput Ethera za njihov normalan rad.

decentralizirane aplikacije

Initial Coin Offer (ICO)

Čak i oni koji nisu puno upućeni u svijet kriptovaluta, sigurno su jednom naletjeli na pojam ICO. Adekvatne hrvatske riječi za ICO nemamo, pa ćemo koristiti taj termin dalje u tekstu. Skupljanje sredstava za novu decentraliziranu aplikaciju naziva se “Initial Coin Offer”. Sredstva se uplaćuju u onim tokenima na čijoj će mreži aplikacija raditi. Primjerice, ukoliko aplikacija radi preko mreže Ethereum, tada će investitori uplaćivati Ether za financiranje projekta, a zauzvrat će prilikom izlaska aplikacije i stvaranja nove kriptovalute dobiti onoliko novostvorenih tokena u onom odnosu u kojem se financirali projekt.

Najpoznatiji primjeri decentraliziranih aplikacija

Golem – Golem projekt želi decentralizirati internet kakav poznajemo koristeći hardware svih računala u svijetu povezanih na tu mrežu. Prva verzija Golema, Golem Brass izlazi u svibnju i ukoliko se pokaže uspješnom, korisnici će moći “iznajmiti” svoje računalo drugim korisnicima kako bi veza bila brža. Kapitalizacija Golema iznosi 220 milijuna američkih dolara.

Augur – Augur želi povezati snagu decentralizirane mreže s konceptom predviđanja tržišta kako bi stvorio alat za predviđanje koji bi trebao uspješno predviđati promjene na tržištu. Kapitalizacija Augura trenutno iznosi 200 milijuna američkih dolara.

Omise Go. – Sa sloganom “Unbank the Banked” nastala je Omise Go platforma temeljena na Ethereumu, kao i većina decentraliziranih aplikacija. Cilj je osigurati bolje financijske usluge svojim korisnicima. Projekt je između ostalih, podržao i osnivač Ethereuma, Vitalik Buterin. Omise Go je prva platforma temeljena na Ethereumu čija je kapitalizacija probila milijardu američkih dolara.

Decentralizirane aplikacije tek su u razvitku i kakva ih sudbina čeka teško je reći. Hoće li se vinuti u zvijezde ili će postati neiskorišteni potencijali ostaje tek za vidjeti, no jedno je sigurno, njihov razvoj i budućnost ovisi najviše o razvoju blockchaina. Sam blockchain nudi tehnologiju kakvu do sada nismo imali i samim time mogućnost razvitka boljih aplikacija od onih koje trenutno poznajemo, to hoće li steći dovoljnu popularnost i postati korištene pokazati će vrijeme.

Leave a Reply