Što je Ether i koja je njegova uloga u Ethereum platformi?

U našem posljednjem članku predstavili smo lik i djelo Vitalika Buterina, čovjeka koji stoji iza Ethereuma. Danas nastavljamo istim tempom, ostajemo u domeni Ethereuma, te pojašnjavamo Ether – gorivo platforme Ethereum. Iako bi laiku na prvi pogled ova dva pojma izgledala isto, nužno je poznavati razliku. U ovom članku ćemo se potruditi da svim čitateljima, čak i onima koji nisu na “ti” s kriptovalutama objasnimo što je Ether i koja je njegova razlika od Ethereuma, tj. koja je njegova uloga u Ethereum platformi.

Razlika između Ethereuma i Ethera

Ethereum predstavlja javnu mrežu temeljenu na blockchain sustavu koji koristi poseban token za obavljanje operacija na mreži, iako ga se često i pogrešno predstavlja kao kriptovalutu.
Ether je taj token koji se koristi na Ethereum blockchain sustavu i nužan je za njegovo funkcioniranje. Samim time, on je i kriptovaluta. Ether se koristi kao gorivo za pogon Ethereum mreže i izvršavanje pametnih ugovora. Da bi se izvršila bilo koja operacija na mreži, nužno je “ubaciti” traženu količinu Ethera. Ukratko, Ethereum je platforma za čiji rad se koristi Ether.

Etherova funkcija u Ethereum mreži

Bez Ethera cijeli sustav Ethereum mreže ne bi bio moguć. Ether predstavlja pogonsko gorivo, odnosno energiju koja se plaća i treba decentraliziranim aplikacijama da bi mogle normalno raditi. Odnos Ethereuma i Ethera ćemo što je ethernajlakše objasniti na primjeru decentralizirane digitalne bilježnice. Bilježnica funkcionira preko sustava (Ethereum), dok svaka izmjena ili nadopuna u njoj zahtjeva određenu količinu energije koju korisnik plaća u Etherima. Što je veća izmjena, veća je i potrebna količina energije, pa samim time i veći broj Ethera za obavljanje posla. Upravo zbog ove funkcije Ethera, on se najčešće naziva digitalna nafta.

Ether i “pametni ugovori” Ethereum mreže

Pametni ugovori su automatski, samo izvršavajući blockchain ugovori, odnosno, laički prevedeno, to su klasični ugovori pretvoreni u digitalni kod koji funkcioniraju preko određene mreže. Možda najbolje objašnjenje pametnih ugovora je ponudio sam tvorac Ethereuma, Vitalik Buterin. Mi ćemo ga povezati s Etherom kako bi Vam objasnili njegovo funkcioniranje.

“Zamislite automat za gazirana pića. To je uređaj koji prati i poštuje neke uvjete dogovora. Uvjeti u tom slučaju su jednostavni: ako ubacite $2, iz uređaja izlazi piće. Ako ne ubacite $2, piće ne izlazi. Ako ne stavite $2 i piće svejedno izađe, to nije dobro i netko nije napravio dobar program. Taj uređaj koji poštuje ta pravila također dolazi sa sigurnosnim mehanizmom koji sprječava krađe – barem dovoljno sigurnim za boce pića od $2.”

Sad zamislite da umjesto dolara plaćate u Etheru kako bi dobili svoje piće. Ukoliko ubacite onoliko Ethera koliko treba da automat izbaci piće, dobit će te ga, a ako ubacite manje, nećete ga dobiti. To jest, ako poštujete uvjete iz ugovora, dobit će te uslugu, a ako ne poštujete, nećete dobiti ugovor.

Rudarenje Ethera

Kao i većina ostalih kriptovaluta, Ether se sada rudari metodom POW (Proof of Work), odnosno rudari dobivaju Ether kao nagradu za provođenje transakcija u Ethereum mreži. Kao rezultat toga, godišnje se stvori oko 15 milijuna novih Ethera, odnosno 5 svake sekunde. Očekuje se da će Ethereum mreža prijeći na POS (Proof of Stake) sustav što će imati za posljedice drastično smanjenje proizvodnje novih jedinica. U POS sustavu, novi rudari moraju uložiti svoj Ether i njime garantirati da će transakcije koje provode biti istinite. Ukoliko novi rudar poštuje pravila i provodi transakcije normalno, on će za nekoliko mjeseci dobiti natrag svoj ulog i zaradu od provedenih transakcija u obliku Ethera.

Polako ali sigurno kriptovalute prodiru u naš svijet. Ether kao token i Ethereum mreža je jedan od najučinkovitijih i najsigurnijih oblika plaćanja putem interneta. Plaćanje u Etherima ne traži nikakvu treću stranu, odnosno posrednika, što znači da je jednostavno kao i plaćanje gotovinom. Svi ostali oblici novca traže posredništvo treće strane (najčešće banke) što kriptovalute čini povoljnijim oblikom plaćanja. No, kakva budućnost čeka Ether i Ethereum preostaje nam tek za vidjeti.

Leave a Reply