Tko je Vitalik Buterin? – Kreator kriptovalute Ethereum

U prošlom članku smo se dotakli Satoshija Nakamota, utemeljitelja Bitcoina, čiji je identitet i dan danas nepoznat. Danas nastavljamo u istom ritmu, pišemo o još jednoj ikoni u svijetu kriptovaluta, Vitaliku Buterinu.

Gledajući lice ovog 24-godišnjeg mladića, rijetko tko bi pomislio da iza njega stoji druga najpoznatija kriptovaluta na svijetu i račun težak stotine milijuna dolara. Kao što ste već mogli zaključiti iz uvoda, Vitalik Buterin je sve osim uobičajenog mladića.

Rođen u predgrađu Moskve od majke Natalie i oca Dmitrya, kompjuterskog inženjera, od koga je naslijedio ljubav i dar prema informatičkim i digitalnim tehnologijama, Vitalik je već sa 6 godina odselio u Kanadu zajedno sa svojim roditeljima i u trećem razredu osnovne škole, njegov potencijal je prepoznala učiteljica te je premješten u razred za nadarenu djecu.

Uskoro upisuje privatnu ekonomsku školu u Torontu, gdje kaže da je proveo jedne od najboljih i najproduktivnijih godina svog života. Iako nije pobornik tradicionalnog sistema školovanja, kaže da je u školi naučio da se učenju trebao potpuno predati i podrediti život tom cilju.

vitalik buterin kreator ethereum kriptovalute

Bitcoin magazin – početci rada Vitalika

Kao i svoju ljubav prema računalima i tehnologiji, svoju ljubav prema kriptovalutama Vitalik je naslijedio od svog oca, koji ga je već kao 17-godišnjaka učio o toj revoluciji u svijetu novca. 2011. godine zajedno sa Mihaijem Alisijem osniva Bitcoin Magazine, portal koji se ubrzo prometnuo u prvi ozbiljni portal o kriptovalutama. Na tom portalu Vitalik je redovno objavljivao razne postove vezane uz blockchain i kriptovalute, a kasnije će se pokazati da je njegov ulazak u svijet kriptovaluta bio pun pogodak.

Stvaranje Ethereuma

2015. godine Vitalik Buterin lansira Ethereum, dotad neviđeni blockchain koji ima posebni token naziva Ether (ETH). Taj Ether se koristi kao pogonsko gorivo za pogon Ethereum mreže i izvršavanja takozvanih pametnih ugovora o kojima ste već čitali u članku o Ethereumu.

Najveća razlika između Bitcoina i Ethereuma je što prvi ima definiran maksimum proizvodnje od 21 milijun jedinica čime je osigurano da inflacija ne može uzrokovati pad vrijednosti kriptovalute. Ethereum, nema definiran maksimum proizvodnje, no ima fiksni limit proizvodnje. Trenutna proizvodnja je oko 15 milijuna Ethera godišnje, odnosno 5 Ethera u sekundi. Ovo svojstvo omogućava stabilnost cijene Ethereuma, što ga čini pogodnim za obavljanje transakcija kao stabilno i sigurno sredstvo plaćanja. Upravo to je bila ideja kod stvaranja Ethereuma, jer dotadašnje kriptovalute imale su veliku volatilnost u cijeni.

Vitalik Buterin danas

Tvorac Ethereuma je svrstan u Forbesovim “30 under 30”, odnosno 30 najbogatijih ljudi ispod 30 godina. Po procjenama težak je oko 400-500 milijuna dolara, no njegovo bogatstvo je jako relativno jer većina onoga što posjeduje se nalazi u obliku Ethereuma i povlačenja tolikih sredstava nije moguće, a i kada bi bilo moguće vjerojatno bi izazvalo veliki pad cijene valute.

U javnosti najčešće govori u kriptovalutama i u svojim najnovijim izjavama smatra da kripto tržište ide u krivom smjeru, te kritizira veliku volatilnost većina valute, što smatra da udaljava kriptovalute od njihove primarne svrhe – olakšavanja plaćanja u svijetu.

Mladić koji je iz ničega napravio kompletnu revoluciju u svijetu tehnologije zasigurno je zaslužio pozornost, a što nas od Vitalika Buterina očekuje u budućnosti prepuštamo da vrijeme donese odgovore. Ono u što ne sumnjamo je da će kroz vrijeme Vitalik još više doprinjeti raznim novitetima na blockchainu i s nestrpljenjem čekamo budućnost.

Leave a Reply