Što je Golem? – Airbnb za računala

U moru kriptovaluta teško je odabrati onu pravu koja će ponuditi rast, pogotovo trenutno dok je Bitcoin i dalje u potpunoj dominaciji među kriptovalutama i njegova cijena ujedno diktira i cijenu ostalih valuta. Golem je jedan od onih projekata koji nudi gotov proizvod, te sa stalnim radom na samoj platformi ekipa iza ovog projekta obećava njegov rast cijene u budućnosti. Sama činjenica da je u ICO-u Golema ekipa za manje od pola sata sakupila više od 8,5 milijuna dolara primamljuje mnoge u ovaj projekt i pokazuje koliko je ozbiljan. No, što je Golem, čemu služi i koja je njegova svrha u samoj platformi pročitajte u nastavku ovog članka.

Što je Golem?

Golem je kriptovaluta i ujedno platforma na kojoj je moguće kupiti resurse računala. Upravo mnogi ga nazivaju Airbnb za računala, jer pruža mogućnost iznajmljivanja tuđih komponenti računala u svrhu ubrzavanja određenih procesa.
Golem predstavlja decentralizirano super računalo koje kombinira računalnu snagu od svakog stroja u svojoj mreži. U ekosustavu Golema možete iznajmiti resurse svojeg računala drugima kojima su oni potrebni za brže obavljanje nekih računalnih zadataka. Kao kod Airbnb-a gdje iznajmljujete prostor koji ne koristite drugima kao boravište, tako na Golemu možete iskoristiti resurse vašeg računala koje ne koristite za dodatnu zaradu.
No, što je Golem zapravo, te radi li on u praksi upravo tako kako bi trebao. Bitno je napomenuti da Golem projekt još nije u krajnosti gotov, no on je jedna od rijetkih kriptovaluta koja već sada nudi proizvod, tj. mrežu, a isto tako mnogi ga svrstavaju u najzanimljivije kriptovalute na marketu.

Golem token (GNT)

Kao novac na decentraliziranoj Golem mreži koristi se ERC20 token oznake GNT. S njime plaćate računalnu snagu koju iznajmljujete, a maksimalna količina mogućih Golem tokena je 1 milijarda. Trenutno u opticaju je nešto manje od 850 milijuna GNT tokena.

Napredak Golem projekta i tim iza njega

Julian Zawistowski predvodi Golem projekt, a uz to je savjetnik za Hoard platformu za industriju videoigara. Prva verzija Golem mreže vidjela je svjetlo dana u osmom mjesecu 2016. godine i do danas Golem projekt iz godine u godinu znatno napreduje. Sama ideja i svrha ove mreže veoma je zanimljiva i tražena, te se za zainteresiranost ljudi za Golem u budućnosti investitori ne boje.

Investiranje u Golem

Sada kada na pitanje o tome što je Golem znate odgovor, vjerujemo da ukoliko ste se zainteresirali za samo ulaganje u Golem ćete se još dalje informirati. Kao što smo već u tekstu napomenuli, tržište kriptovaluta i dalje u dominaciji s gotovo 40% drži Bitcoin, te njegova cijena diktira i rast ili pad ostalih kriptovaluta. Golem je zadnji pad Bitcoina preživio na relativno malom padu u odnosu na druge kriptovalute, te tim i napredak same mreže daje do znanja da je ovo ozbiljan projekt koji nudi mnogo.

*Investiranje u kriptovalute veoma je rizično i ovaj tekst ne trebate uzeti kao savjet za investiranje. Informacije u ovom tekstu ne moraju biti potpuno točne, te se oko svojih financijskih poteza trebate posavjetovati sa vašim financijskim savjetnikom i ovaj tekst ne uzimati u obzir prilikom investiranja. Nikada ne ulažite u kriptovalute više od onoga što ste spremni izgubiti.

 

Kako kupiti Golem?

Detaljan tutorijal o kupnji bilo koje kriptovalute možete pročitati u našem tekstu Kako kupiti kriptovalute. Prvi korak je kupnja Bitcoina kojeg kasnije nakon slanja na neki mjenjačnicu mijenjate za Golem. Detaljno o tome pročitajte u članku.

Cijena kroz povijest

U grafu možete pogledati cijenu Golem tokena od početka do danas.

Leave a Reply