, ,

Što je Litecoin? – Usporedba s Bitcoin kriptovalutom

U 2009. godini Satoshi Nakamoto lansirao je Bitcoin kao prvu kriptovalutu na svijetu. Ta valuta ima otvoreni kod (open source), što znači da ga bilo tko može modificirati i slobodno koristiti za druge projekte. Nedugo nakon Bitcoina, pojavile su se i dvije veoma bitne kriptovalute, a to su Ethereum i Litecoin, te je ovaj članak prvenstveno posvećen pitanju što je Litecoin, te njegovoj usporedbi s Bitcoinom.

Mnoge kriptovalute pokrenute su s izmijenjenim inačicama ovog koda, s različitim razinama uspjeha. Tijekom proteklih nekoliko godina, javni interes za kriptovalute dramatično se povećao. Glavni fokus ovog interesa bio je Bitcoin, koji je nakon svog prvog javnog klijenta 2009. godine postao dominantno ime u području kriptovaluta. U posljednjih nekoliko godina, međutim, na scenu su stupile mnoge druge kriptovalute. Među njima, jedan naziv koji je zaradio sve veći interes je Litecoin.

Osim Bitcoina, kao dvije najpoznatije kriptovalute nameću se i Ethereum, te Litecoin o kojem ćemo pisati u ovom tekstu. Što je Litecoin, te koje su njegove prednosti u odnosu na Bitcoin i druge valute, saznajte u nastavku teksta.

Što je Litecoin?

Litecoin je najavljen 2011. godine s ciljem da bude „srebro“, Bitcoinovom „zlatu“. Na površini, Bitcoin i Litecoin dijele mnogo toga zajedničkog, na najosnovnijoj razini, oni su, oboje kriptovalute. Dok se državne valute kao što su američki dolar ili kuna oslanjaju na političke i zakonske mehanizme za vrijednost i legitimitet, kriptovalute se oslanjaju samo na kriptografski integritet same mreže. Ali, Bitcoin i Litecoin se također razlikuju po važnim aspektima.

Nakon površinskog upoznavanja sa time što je Litecoin, u nastavku pročitajte malo detaljnije o razlikama u rudarenju Litecoina i Bitcoina, brzini transakcija, potencijalu u investiranju i Litecoin, te o tome kako kupiti Litecoin.

Evo našeg vodiča koji vam pokazuje presudne razlike između Bitcoina i Litecoina.

Razlike Litecoina i Bitcoina u rudarstvu

Baš kao Bitcoin, Litecoin je kriptovaluta koja se generira rudarstvom. Litecoin je stvoren u listopadu 2011. godine od strane bivšeg Googleovog inženjera Charlesa Leeja. Motivacija iza njegovog stvaranja bila je poboljšanje Bitcoina. Ključna razlika za krajnje korisnike je dužina od 2,5 minute da stvori blok, za razliku od Bitcoina koji ima dužinu od 10 minuta. Charles Lee sada radi za Coinbase, jedan od najpopularnijih online mjenjačnica.

što je litecoin

Ipak, za rudare i entuzijaste, Litecoin ima još jednu jako važnu razliku od Bitcoina, a to je njegov drugačiji algoritam dokaza rada. Bitcoin koristi hashing algoritam SHA-256, koji uključuje izračune koji se mogu uvelike ubrzati kod paralelne obrade. To je karakteristika koja je dovela do intenzivne utrke u ASIC tehnologiji i uzrokovala je eksponencijalno povećanje razine teškoće rudarenja Bitcoina.

Litecoin, međutim, koristi algoritam skript – izvorno nazvan s-crypt. Ovaj algoritam uključuje algoritam SHA-256, no njegovi izračuni su mnogo više serijski od onih kod SHA-256 algoritma. S-crypt favorizira velike količine RAM-a velike brzine, a ne samo sirovu moć procesiranja.

Posljedice korištenja skripta znače da u Litecoinu (i drugim skriptnim valutama) nije bilo toliko utrkivanja i natjecanja, jer (do sada) nema dostupnih ASIC tehnologija za ovaj algoritam.
Trenutno “najmodernije” Litecoin rudarske platforme dolaze u obliku prilagođenih računala opremljenih s više grafičkih kartica (tj. GPU-ova). Ovi uređaji mogu obraditi izračune potrebne za skripte i imati pristup nevjerojatno brzoj memoriji ugrađenoj u njihove vlastite ploče.

Razlike Litecoina i Bitcoina u transakcijama

Glavna razlika je u tome što Litecoin može potvrditi transakcije puno brže od Bitcoina, a uz to ima i znatno jeftiniji trošak transakcija. Implikacije toga su sljedeće:

  • Litecoin može podnijeti veći volumen transakcija zahvaljujući bržem stvaranju blokova. Ako bi se bitcoin pokušao natjecati s tim, to bi zahtijevalo značajna ažuriranja koda kojeg svi na Bitcoin mreži trenutno koriste.
  • Nedostatak ovog većeg volumena blokova je to da će Litecoin blockchain biti proporcionalno veći od onog Bitcoina, s više blokova siročadi (orphaned blocks). Odvojeni ili siročad blokovi su važeći blokovi koji nisu dio glavnog lanca. Oni se mogu pojaviti prirodno kada dva rudara proizvode blokove u slično vrijeme ili mogu biti uzrokovani napadačem koji pokušava preokrenuti transakcije.
  • Brže vrijeme stvaranja blokova Litecoina smanjuje rizik od napada dvostrukog trošenja (double spending attack) – to je teoretski u slučaju da obje mreže imaju istu hashing snagu. Takozvani napad dvostrukog trošenja sastoji se u istovremenom slanja istog plaćanja dvama primateljima.
  • Trgovac koji je čekao najmanje dvije potvrde trebao bi samo pričekati pet minuta s Litecoinom dok bi trebao čekati 10 minuta za samo jednu potvrdu s Bitcoinom.

Brzina transakcije (ili brže vrijeme nastajanja blokova) i brzina potvrde često se smatraju nebitnima od strane mnogih uključenih u Bitcoin, budući da će većina trgovaca omogućiti transakcije za koje ne treba potvrda za većinu kupnji. Potrebno je imati na umu da je transakcija trenutačna, samo ga potvrđuje mreža kako se širi.

Tržišna kapitalizacija i popularnost

U vrijeme pisanja (01.03.18.) Bitcoinova tržišna kapitalizacija leži na oko 180 milijardi dolara. Kada uzmemo u obzir da je Bitcoinova tržišna kapitalizacija u srpnju 2010. bila tek oko 42,000 dolara, njegova trenutna brojka izgleda zapanjujućom. Dok Bitcoin ostaje daleko najvredniji igrač u prostoru kriptovaluta, drugi kao što su Litecoin (ali i Ethereum i Ripple) polako ga sustižu. Što će biti u budućnosti ostaje nam samo da nagađamo, no zasigurno kriptovalute iz dana u dan postaju sve više prisutne na tržištu.

Investiranje u Litecoin

Litecoin je već jedno od poznatijih imena na tržištu kriptovaluta, te je jedna od prvih kriptovaluta na tržištu. Upravo to daje velike mogućnosti Litecoinu za rast u budućnosti, te za implementaciju u svakidašnji život i normalan način plaćanja kod ljudi. Za razliku od nekih novih kriptovaluta koje su tek stvorene, Litecoin s imenom stoji rame uz rame s Bitcoinom i Ethereumom i zbog toga spada u jednu od kriptovaluta koje nose najviše potencijala za uspjeh.

Kroz tekst ste vjerujemo naučili što je Litecoin, te ste sami odlučili o tome je li investiranje u Litecoin pametan potez ili nije, a ukoliko ste odlučili da je u sljedećem paragrafu donosimo vam više o tome kako kupiti Litecoin.

Kako kupiti Litecoin?

Sada kada smo vas pobliže upoznali s Litecoinom i načinom na koji on funkcionira, bitno je spomenuti i kako kupiti Litecoin. Budući da je stvoren davne 2011. godine, Litecoin je moguće kupiti direktno s nekom pravom valutom (EUR, USD…), preko mjenjačnice Coinbase. Tutorijal o tome kako kupiti Bitcoin je jednak kao i kod kupnje Litecoina, samo prilikom kupnje odaberite Litecoin umjesto Bitcoina.

Leave a Reply