Što je NEO i zbog čega je važan za decentralizirane aplikacije?

NEO je blockchain platforma i kriptovaluta dizajnirana prvenstveno za izgradnju skalabilnih decentraliziranih aplikacija. Skalabilnost označava mogućnost da mreže djeluje jednakom brzinom i uspješnosti bez obzira na povećanje broja korisnika na njoj. NEO je zamišljen kao “oruđe programera” i podržava široki raspon programskih jezika kao Javascript i C ++ koristeći prilagođenu verziju Dockera koji sastavlja i pohranjuje kod u sigurnu okolinu. No što je NEO zapravo, te koje su njegove značajke? Prije svega informirati ćemo vas o njegovoj povijesti, a zatim detaljno pojasniti o čemu se točno radi i zbog čega je NEO veoma zanimljiv projekt.

NEO kroz povijest

Projekt NEO je pokrenut 2014. godine od osnivača Da Hongfeia kroz tvrtku Onchain. Projekt je prvenstveno nazvan AntShares da bi se u lipnju 2017. godine preimenovao u NEO. U ožujku 2018. godine matična tvrtka Onchain je distribuirala 1 ONT (Onthology) token za svakih 5 NEO tokena. U posljednih godinu dana neo je skočio s svega 1$ na cijenu od 50ak $ na kojoj se trenutno nalazi (01.06.18.). Zanimljivo je napomenuti to da ste prije godinu dana investirali u NEO svega 10$, te ih prije nekoliko mjeseci na ATH (All Time High) izvukli, sada biste imali 1800$. Sada kada smo vas vjerojatno zaintrigirali s ovim naglim rastom, u nastavku donosimo detalje o tome što je NEO zapravo i čemu on služi.

Arhitektura NEO-a

Stvoreno je ukupno 100 milijuna NEO tokena u Genesis bloku. 50 milijuna je prodano investitorima prilikom ICO (Initial Coin Offer), dok je ostalih 50 milijuna zaključano u pametnom ugovoru kako bi stavljanjem i povlačenjem tokena s tržišta tvrtka imala djelomičnu kontrolu nad cijenom kriptovalute.

NEO koristi delegirani “Byzantine Fault Tolerance” koji može podržati i do 10 000 transakcija u sekundi. Kako bi se postigao konsenzus, čvorovi su nasumično odabrani kako bi provjerili i potvrdili transakciju.

NEO pametni ugovori podržavaju brojne programske jezike putem neoVM prevoditelja uključujući Microsoft.net, Java, Kotlin, Python. Izolacija pametnog koda unutar neoVM ključ je za skalabilnost, ali i sigurnost sustava u cjelini. NeoVM ima lakšu implementaciju Dockera što smanjuje zahtjeve za resurse sustava.

Posebne značajke NEO

Što je NEO, te koje su njegove  posebne značajke u odnosu na neke druge kriptovalute? Pa, krenimo redom:

  • Jezgra NEO sustava se bazira na alatima koji razvojnim programerima omogućuju učinkovito implementiranje pametnih ugovora
  • NEP5 komunikacijski standardi: NEP5 daje programerima standardizirani tijek rada i predložak za izradu decentraliziranih aplikacija. Svi znakovi koji koriste NEP5 automatski se mogu obavljati s bilo kojim drugim tokenom pomoću NEP5 standarda koji omogućuje primjenu decentralizirane razmjene
  • X509 digitalni identiteti dopuštaju razvojnim programerima vezivanje tokena na realnim identitetima
  • NeoX protokol križnog lanca koji NEO tokenima omogućuje komunikaciju s oznakama na drugim blokovima
  • NeoFS je decentralizirana usluga dijeljenja datoteka temeljena na InterPlanetary datoteknom sustavu
  • NeoQ je kriptografski mehanizam temeljen na rešetkama

Investiranje u NEO

Kao i kod svake kriptovalute, tako i NEO ima svoje prednosti i mane. Nakon čitanje ovog teksta pretpostavljamo da ste naučili što je NEO i da sada sami znate da li je ovaj projekt vrijedan ulaganja ili ne. S naše strane NEO se čini kao ozbiljan projekt, a samo naglo podizanje njegove tržišne vrijednosti i odlazak u TOP 10 kriptovaluta je zasigurno pokazatelj kako se ovdje gleda na dugoročni, kvalitetan projekt. S druge strane, kao i kod svake kriptovalute cijenu diktiraju ljudi, te stoga su svaka ulaganja u kriptovalute dosta rizična. Ono što mi znamo je da je NEO odličan projekt s obzirom na to kakvih ima, te zasigurno će s vremenom biti sve važniji i korisniji projekt.

Kako kupiti NEO?

Kao i kupnja svake kriptovalute, tako i kupnja NEO-a zahtjeva prvo kupnju Bitcoina, koje kasnije na nekoj mjenjačnici koja podržava NEO, zamjenjujete za NEO koine. Detaljan tutorijal o tome kako kupiti NEO, pročitajte u našem članku kako kupiti kriptovalute?

Leave a Reply