,

Kako Ethereum funkcionira i koji je cilj te kriptovalute?

Na našoj stranici do sada ste se mogli informirati o tome što je Ethereum, saznati sve o njegovim coinima koji pokreću platformu Etherima, a sada je vrijeme da zagrebemo ispod površine i otkrijemo vam sam princip funkcioniranja cijele priče oko Ethereuma. Kako bi vas što bolje uputili u tajne funkcioniranja Ethereuma, važno je ponoviti neke od osnovnih stvari vezanih uz Ethereum.

Što je Ethereum?

Ethereum omogućava izradu i razvitak decentraliziranih aplikacija (DAPPS). Štoviše, svaki centralizirani sustav mogao bi se decentralizirati korištenjem Ethereumove platforme. Potencijal Ethereumove platforme za izgradnju aplikacija nije ograničen ničim drugim osim samom kreativnošću osobe ili osoba koje rade na izradi određene aplikacije.

Zahvaljujući decentraliziranosti i sigurnosti po pitanju kriptovalute, Ethereumova mreža na glasu je kao vrlo sigurna, te zaštićena od hakerskih napada i nezakonitih tj. prevarantskih aktivnosti. Upravo cijela blockchain tehnologija svoju glavnu prednost prezentira u toj sigurnosti od hakiranja, te nemogućnosti manipuliranja podatcima upisanim u blockchain.

Kako bi to postigao Ethereum se uvelike oslanja na sam Bitcoinov protokol, tj. njegov blockchain dizajn. Ipak, postoji i bitna razlika, a to je da Ethereum to čini sa ciljem podržavanja aplikacija i izdizanja iznad same novčane sfere. Upravo je i Vitalik Buterin koji je osmislio i stvorio Ethereum nedavno izjavio kako svrha Ethereuma nije podizanje cijene, već podizanje starog modela poslovanja na novi nivo uz pomoć pametnih ugovora.

Ethereumov cilj jest na neki način pojednostaviti, otpetljati Bitcoinov dizajn, no ipak na način da dozvoli programerima stvaranje aplikacija ili sporazuma koji uključuju i dodatne korake, nova pravila po pitanju vlasništva, alternativne načine transakcija i sl.

Razlika funkcioniranja Ethereum i Bitcoin blockchaina

Sam cilj Ethereumova programskog jezika jest omogućiti programerima slobodu stvaranja više programa u kojima bi blockchain transakcije mogle automatizirati i usmjeriti određene ishode. Ta svojevrsna fleksibilnost smatra se možda i najvećom inovacijom kada je Ethereum i općenito blockchain u pitanju. Kada smo se već dotakli fleksibilnosti vrijeme je da vas detaljnije upoznamo sa Ethereum blockchainom.

Struktura Ethereumovog blockchaina nalikuje onoj od Bitcoina, na način da postoji zajednički zapis kompletne povijesti transakcija i svaki čvor (node) mreže čuva kopiju spomenute povijesti. Velika razlika kada je Ethereum u pitanju, jest to što njegovi čvorovi pohranjuju najnovije stanje svakog pametnog ugovora, kao i svake transakcije koje uključuju Ether.

Da pojasnimo; svaka Ethereumova aplikacija zahtjeva praćenje trenutnih informacija tj. trenutnog stanja pojedine aplikacije od strane mreže, uključujući opće stane svakog korisnika, sve kodove pametnih ugovora, kao i gdje se sve to sprema. Bitcoin s druge strane koristi preostale izlazne transakcije kako bi utvrdio koliko koji korisnik ima Bitcoina. Iako na prvu zvuči zaista kompleksno, ideja je vrlo jednostavna. Svaki put kada se izvrši transakcija Bitcoina, mreža dijeli ukupnu svotu, kao da se primjerice radi o novčanicama, vraćajući coine na način koji navodi mrežu da se ponaša kao da se radi o fizičkim kovanicama tj. vraćanju ostatka novca.

Kako bi uspješno izvršila buduće transakcije, Bitcoin mreža mora zbrojiti sve vaše preostale ostatke tj. transakcije klasificirajući ih kao izvršene ili neizvršene. Ethereum pak za takve stvari koristi račune. Poput sredstava na bankovnom računu, Ether tokeni pojavljuju se u novčaniku, i mogu se prenositi na drugi račun. Sredstva se uvijek nalaze negdje, no nemaju uvijek onu konstantnu povezanost.

Kod Ethereuma postoji još jedna posebnost. Svaki put kada se koristi određeni program, mreža sastavljena od tisuće kompjutera procesuira tu istu radnju. Ugovori pisani posebnim smart contract programskim jezicima, sastavljeni su od byte kodova, koje posebno svojstvo nazvano Ethereum virtualni stroj (Ethereum virtual machine – EVM) može isčitati i izvršiti. Svi čvorovi provode ovaj ugovor koristeći virtualni stroj (EVM).

Prisjetimo se kako svaki čvor (node)nkao dio mreže čuva kopiju transakcija i povijest pametnih ugovora mreže, uz praćenje trenutnog stanja stvari. Stoga, svaki puta kada korisnik izvrši određenu radnju na mreži, svi čvorovi moraju se usuglasiti u činjenici da se ta radnja stvarno dogodila. Cilj takvog rada jest naučiti tj. primorati mrežu sastavljenu od čvorova i rudara, da preuzme odgovornost za prijenos tj. prebacivanje iz jednog stanja u drugo, umjesto primjerice banke ili PayPal servisa. Bitcoin rudari moraju potvrditi prijenos vlasništva Bitcoina sa jedne osobe na drugu, dok EVM izvršava ugovor sa onim pravilima koje je programer u početku isprogramirao.

kako ethereum funkcionira

Stvarno izračunavanje EVM-a postiže se pomoću bytecode jezika na bazi stanja (jedinica i nula koje stroj može čitati), no programeri također mogu pisati pametne ugovore na jezicima visoke razine kao što su Solidity i Serpent, koje ljudi jednostavnije čitaju, ali i pišu.
Bitno je još naglasiti da su u slučaju Ethereuma, rudari ti koji paze na novac i način njegova trošenja. Drugim riječima, odgovorni su za sprečavanje lošeg ponašanja u vidu prekomjernog trošenja novce, te paze na to da se već plaćeni pametni ugovori ne odbijaju. Postoji nekoliko tisuća Ethereum čvorova, te svaki čvor provodi isti kod.

Možda vam se čini kako ova vrsta izračunavanja nije puno skuplja od primjerice klasične? Moramo vam reći da se varate. Ovaj način puno je skuplji, te se upravo iz tog razloga mreža koristi samo u specifičnim izoliranim slučajevima.

Nadamo se da smo vam ovim člankom pobliže dočarali samo funkcioniranje Ethereuma i cijelog sistema koji se krije iz projekta. Naravno, ovo je samo djelić svega, kotačić u stroju koji svakim danom sve više raste i napreduje. Ostaje nam vidjeti koliko će se još razvijati i koliko će daleko stići u pokušaju decentralizacije kompletnog sustava na koji smo godinama navikli.

Leave a Reply