,

Vitalik Buterin: “Ethereum blockchain je skoro pun”

ethereum

U intervjuu za The Star koji je objavljen 19. kolovoza suosnivač Ethereum blockchaina izjavio je da je najveća prepreka u daljnjem razvoju stvari na blockchainu upravo skalabilnost. To ujedno Vitalik smatra i najvećim problemom za opći prihvat kriptovaluta.

Ethereum povijest i problemi

Ethereum je star nešto više od 4 godine, no i dalje ne uspjeva rješiti neke probleme koji ga blokiraju od šire adopcije. Ono što nije za baciti je brojka od 800 aktivnih developera koji aktivno rade na poboljšanju ovog sustava.

U narednih 4 godine Ethereum bi se trebao fokusirati na promjenu oblika rudarenja u proof-of-stake i poboljšanja skalabilnosti. Upravo skalabilnost je trenutno najveći problem Ethereuma i Vitalik tvrdi da je blockchain gotovo pun.

Skalabilnost Ethereum blockchaina

“Skalabilnost je vrlo usko grlo zbog toga što je Ethereum blockchain gotovo pun. Ukoliko ste veća organizacija i priključite se Ethereumu, ne samo da će biti još prenatrpaniji, nego ćemo se natjecati za prostor za transakcije. Već sada je skupo, a biti će i pet puta skuplje zbog nas. Postoji pritisak koji zadržava ljude od pridruživanja. “

-Vitalik Buterin

Za sada, da bi promijenio situaciju, Buterin je rekao da moraju promijeniti način na koji blockchain funkcionira. Trenutna ideja je da svaki kompjuter u mreži mora potvrditi svaku transakciju, no Vitalik je želi promijeniti u model gdje kompjuter verificira samo dio transakcija na blockchainu. Na taj način skalabilnost bi se povećala, a sigurnost bi i dalje ostala jednaka.

Osim same skalabilnosti, Vitalik Buterin želi i poboljšati neke tehničke stvari mreže. Najvažnija stvar na koju je usmjeren je da blockchain tehnologija postane nešto što ljudi uistinu koriste.

Ethereum je rival Bitcoinu?

Već smo na blogu pisali o tome da su Ethereum i Bitcoin različite stvari, a ukoliko niste informirani o razlikama pročitajte naš tekst Ethereum i Bitcoin razlike.

Buterin je u nedavnim komentarima iznio mogućnost stvaranja hibridnih rješenja koja uključuju korištenje Ethereuma i Bitcoina. Njegov stav je da bi implementacija Bitcoin Lighting Networka s Ethereum pametnim ugovorima omogućilo brzo plaćanje s Bitcoinom. Nedavno je Buterin rekao da razmišlja o korištenju blockchaina od Bitcoin Cash kriptovalute kako bi privremeno mogao povećati skalabilnost Ethereum mreže.

Leave a Reply