Što je Cardano (ADA)?

Cardano je jedan od predstavnika najnaprednijih kriptovaluta, takozvanih kriptovaluta treće generacije, a za one koji neznaju Bitcoin predstavlja prvu generaciju, Ethereum drugu, dok Iota i Cardano su najzvučniji predstavnici kriptovaluta treće generacije. Charles Hoskinson stoji iza Cardano projekta, koji je trenutno jedna od najpoznatijih kriptovaluta. Hoskinson je suosnivač Ethereuma iz kojega se naknadno povukao te se posvetio Cardanu. No što je Cardano, te zbog čega je on tako poseban? Cardano je prvi blockchain koji je izgrađen na na znanstvenim istraživanjima.

Što je Cardano?

Cardano je lansiran 1. listopada 2017. godine, a u manje od godine postojanja uspio se probiti u top 10 kriptovaluta po ukupnoj tržišnoj vrijednosti. Ipak, mnogi ga nazivaju “nedovršenim proizvodom” jer se temelji na “peer review” principu, odnosno pregledavaju ga brojni stručnjaci koji sačinjavaju ekspertne skupine, te se nakon njihovih mišljenja radi na poboljšanju performansi blockchaina.

Programiran je u Haskellu, high accuracy stilu programiranja. Takav oblik programiranja gotovo u potpunosti otklanja mogućnost pogreške, odnosno minimalizira moguću grešku. Haskell je jako pogodan za Cardano, jer kao što smo već napisali, Cardano je nedovršen proizvod koji teži usavršavanju i nadogradnji. U kratkim crtama smo odgovorili što je Cardano, te sada za one koji žele znati više ćemo detaljno napisati o svim njegovim prednostima i načinu rada.

Skalabilnost

Svaka transakcija između dvoje korisnika određene mreže biva trajno zapisana u blockchainu, bez obzira iznosi li ona jednu, deset ili sto tisuća novčanih jedinica. Posljedica toga je da blockchainova memorija raste na nezamislive razine. Skalabilnost predstavlja snagu mreže da se nosi s velikim brojem transakcija bez usporavanja sustava. Savršeno skalabilna mreža se ponaša jednako učinkovito kod jedne i kod milijardu transakcija u sekundi. Nažalost, civilizacija još nije došla do tako učinkovite mreže, no zato svaki dan činimo jedan korak prema tome. Cardano predstavlja iskorak u odnosu na svoje prethodnike i po svojoj skalabilnosti se pokazuje kao jedna od najučinkovitijih mreža do sada.

Cardano (ADA) ima za cilj:

  • Skalabilnost
  • Interoperabilnost
  • Održivost

Usporedba Cardano i Ethereum

ADA ima veliku prednost u odnosu na Ethereum jer još nije pokrenut. Napredak se zasniva na napretku, a budući da je Cardano implementiran nakon Ethereuma, razvojni Cardano tim je imao priliku svojim tehnikama poboljšati mnoge stvari, dok je Ethereum blockchain već pokrenut i zato je puno teže za razvojne programere da naprave promjene.

Princip rada Cardana

Nakon odgovora na pitanje što je Cardano, veoma je važno da znate i princip njegovog rada. Cardano se temelji na Ethereum frameworku. Mnoge su stvari “kopirane” od Ethereum blockchaina, ali s brojnim poboljšanjima koje ga čine boljom i učinkovitijom mrežom nego Ethereum. Cardano je također platforma za pametne ugovore (smart contracts) ali s poboljšanom sigurnosti koja je omogućena kroz slojevitu arhitekturu sustava. Razvija se u dva sloja koji odvajaju knjigu od vrijednosti računa jer se vrijednosti neprestano premještaju s jednog računa na drugi. Ovakvo odvajanje omogućava da pametni ugovori koji su napisani na platformi budu fleksibilniji.

Proof-of-Stake

Cardano koristi Proof-of-stake algoritam konsenzusa o dokazivanju uloga kako bi postigao konsenzus o stanju knjige umjesto dosadašnjeg tradicionalnog Proof-of-Work sustava gdje se rudarima na temelju rada dodjeljivala nagrada. Trenutno je u opticaju 26 milijuna ADA, a maksimalna količina novčića na tržištu iznosi 45 milijuna.

Investiranje u Cardano

Kao i kod svake kriptovalute investiranje je tema o kojoj nitko sa sigurnosti ne može točno reći. Cijenu kriptovaluta definiraju ljudi sami i zbog toga je neizvjesno hoće li koja kriptovaluta rasti ili neće. Cardano je zasigurno gledano s strane potencijala jedna od zanimljivijih kriptovaluta, te se nadamo da ste sada kada ste pročitali što je Cardano zapravo, puno bolje upoznati s njime i znate njegove prednosti u odnosu na druge kriptovalute.

Kako kupiti Cardano?

Cardano kriptovalutu možete kupiti na Bitpanda mjenjačnici, detaljnije možete pročitati u našem članku kako kupiti kriptovalute?

Leave a Reply